Kasza jaglana z owocami to danie, które robi się na mleku lub na wodzie. Płucze się ją zimną wodą nad sitkiem i gotuje się na niewielkim ogniu na sypko. Do słodkiego śniadania, kolacji bądź obiadu idealnie pasują jabłka, banany, truskawki, jagody, maliny i śliwki. Owoców nie trzeba obierać, jedynie usunąć z nich pestki. Wystarczy rozgnieść je widelcem lub zmiksować blenderem na gładkie puree, dodać do odcedzonej kaszy jaglanej i przyprawić. Wspaniale smakuje również kasza jaglana z bakaliami.
Kasza jaglana z truskawkami

Kasza jaglana z truskawkami

Truskawki mogą być składnikiem dań obiadowych podczas sezonu na nie (maj-lipiec). Kasza jaglana z truskawkami jest dobrym pomysłem na wykorzystanie nadmiaru owoców. Po kwadransie gotowania kaszy do wody dolewa się mleko i trzyma garnek na niewielkim ogniu jeszcze przez 5 minut. Do odcedzonej kaszy dodaje się kawałki truskawek bądź owocowy mus, podduszony na patelni, sok wyciśnięty z cytrusów i odrobinę cukru pudru. Można wypróbować ciekawe połączenie truskawek z chilli w proszku lub pieprzem.

Jaglanka

Jaglanka

Jaglankę, czyli kaszę jaglaną, przygotowuje się na mleku bądź wodzie. Do jej przyrządzenia można użyć mleka roślinnego, np. kokosowego. Przed gotowaniem ziarna należy opłukać kilka razy w zimnej i gorącej wodzie na przemian, by pozbyć się z nich goryczy. Jaglankę na wodzie najlepiej podawać z malinami i borówkami. Kasza jaglana na mleku jest pyszna z dodatkiem bakalii i jagód bądź bananów. Można ją dosłodzić miodem lub syropem klonowym.

Kasza jaglana z jabłkami

Kasza jaglana z jabłkami

Kasza jaglana z jabłkami i bananem bądź cynamonem i goździkami na gorąco jest pożywnym śniadaniem, kolacją lub obiadem. Jaglankę płucze się na sitku i zalewa się ją w rondelku zimną wodą. Gotuje się ją na niewielkim gazie pod przykryciem. Do garnka można dolać odrobinę mleka i dosypać brązowego cukru oraz prawdziwej wanilii. Kasza jaglana na słodko z jabłkiem dobrze smakuje również z bakaliami, miodem i migdałami. W smaku przypomina aromatyczne ciasto jaglane z jabłkami.

Jaglanka z owocami

Jaglanka z owocami

Jaglanka z bananem, jabłkiem lub truskawkami będzie wyśmienita w połączeniu z rodzynkami oraz orzechami. Warto do niej dodać także kakao i płatki migdałowe. Kaszę jaglaną można ugotować na mleku, np. kokosowym, bądź na wodzie. Jaglanka z owocami i słodzikiem w postaci syropu z agawy, miodu lub ksylitolu to idealny pomysł na rozgrzewające śniadanie.

Kasza jaglana

Kasza jaglana

W kuchni tradycyjnej i wegetariańskiej bogate zastosowanie ma kasza jaglana. Oryginalnym daniem obiadowym są kotlety z kaszy jaglanej przygotowane np. z dodatkiem cukinii, marchewki, natki pietruszki i koperku. Zdrową propozycją deseru są ciastka z kaszy jaglanej lub kasza jaglana z owocami. Przyrządzi się z niej również pyszny budyń jaglany, który doskonale smakuje z dodatkiem owoców leśnych. Sycącym śniadaniem będzie jaglanka na mleku zwykłym bądź kokosowym z dodatkiem jagód i skropiona syropem klonowym.

Jaglanka z owocami

Jaglanka z owocami

Jaglanka z bananem, jabłkiem lub truskawkami będzie wyśmienita w połączeniu z rodzynkami oraz orzechami. Warto do niej dodać także kakao i płatki migdałowe. Kaszę jaglaną można ugotować na mleku, np. kokosowym, bądź na wodzie. Jaglanka z owocami i słodzikiem w postaci syropu z agawy, miodu lub ksylitolu to idealny pomysł na rozgrzewające śniadanie.

Jaglanka na mleku

Jaglanka na mleku

Kaszę jaglaną przed gotowaniem należy kilkukrotnie opłukać wrzątkiem, aby nie była gorzka. Przed ugotowaniem można ją uprażyć na suchej patelni. Jaglankę na mleku można zrobić na dwa sposoby. Pierwszy to gotowanie kaszy na wodzie i dodanie mleka, kiedy już wchłonie wodę. Drugi sposób to gotowanie jaglanki na mleku od samego początku. Kaszę można przyrządzić z ulubionymi owocami i doprawić np. cynamonem lub wanilią.

Kasza jaglana na słodko

Kasza jaglana na słodko

Desery z kaszy jaglanej są coraz popularniejsze. Przyrządza się z niej m.in. serniki bądź szarlotki. Ziarna jaglane można wykorzystać do zrobienia ciasta rafaello. Wypieki z dodatkiem ugotowanej kaszy są sycące i wilgotne. Słodzi się je miodem, syropem klonowym lub ksylitolem. Ziarna mogą być także jednym z głównych składników na naleśniki. Budyń z kaszy jaglanej i mlekiem roślinnym to natomiast wegański zamiennik tego pysznego deseru.

Polecane przepisy do kategorii Kasza jaglana z owocami

Znaleźliśmy 43 przepisów w kategorii Kasza jaglana z owocami