Jaglanka z bananem, jabłkiem lub truskawkami będzie wyśmienita w połączeniu z rodzynkami oraz orzechami. Warto do niej dodać także kakao i płatki migdałowe. Kaszę jaglaną można ugotować na mleku, np. kokosowym, bądź na wodzie. Jaglanka z owocami i słodzikiem w postaci syropu z agawy, miodu lub ksylitolu to idealny pomysł na rozgrzewające śniadanie.
Jaglanka na mleku

Jaglanka na mleku

Kaszę jaglaną przed gotowaniem należy kilkukrotnie opłukać wrzątkiem, aby nie była gorzka. Przed ugotowaniem można ją uprażyć na suchej patelni. Jaglankę na mleku można zrobić na dwa sposoby. Pierwszy to gotowanie kaszy na wodzie i dodanie mleka, kiedy już wchłonie wodę. Drugi sposób to gotowanie jaglanki na mleku od samego początku. Kaszę można przyrządzić z ulubionymi owocami i doprawić np. cynamonem lub wanilią.

Muffinki z kaszy jaglanej

Muffinki z kaszy jaglanej

Bezglutenowe, mniej kaloryczne od tradycyjnych, pyszne! Muffiny z kaszy jaglanej to prosty pomysł na deser lub przekąskę. Można je bowiem przyrządzić na słodko lub wytrawnie. Wszystko zależy od wybranych przez nas dodatków: owoców, warzyw, szynki czy też sera. Babeczki jaglane robi się na bazie kaszy, która może całkowicie zastąpić mąkę. Dzięki temu są lżejsze i nie zagrażają osobom z alergiami pokarmowymi!

Kasza jaglana z jabłkami

Kasza jaglana z jabłkami

Kasza jaglana z jabłkami i bananem bądź cynamonem i goździkami na gorąco jest pożywnym śniadaniem, kolacją lub obiadem. Jaglankę płucze się na sitku i zalewa się ją w rondelku zimną wodą. Gotuje się ją na niewielkim gazie pod przykryciem. Do garnka można dolać odrobinę mleka i dosypać brązowego cukru oraz prawdziwej wanilii. Kasza jaglana na słodko z jabłkiem dobrze smakuje również z bakaliami, miodem i migdałami. W smaku przypomina aromatyczne ciasto jaglane z jabłkami.

Deser z kaszy jaglanej

Deser z kaszy jaglanej

Deser z kaszy jaglanej to idealna propozycja dla dzieci i dorosłych - nasyci, dostarczy cennych składników odżywczych i zaspokoi ochotę na słodką przekąskę. Struktura ugotowanej i zmiksowanej kaszy sprawdza się w różnego rodzaju wypiekach i deserach na zimno. Dzięki temu , bez obaw można zrobić z niej proste ciasto z kaszą jaglaną, deser truskawkowy, budyń, a nawet sernik. W menu wielu restauracji i kawiarni coraz częściej dostępne są desery na bazie zdrowszych produktów, w tym kaszy jaglanej. Warto pójść w ich ślady i na swój stół podać muffinki z kaszy jaglanej wzbogacone o sezonowe owoce i gorzką czekoladę lub jaglane brownie udekorowane bitą śmietaną, serkiem mascarpone i borówkami amerykańskimi!

Budyń jaglany

Budyń jaglany

Budyń jaglany to świetna przekąska i zdrowy deser. Przygotowuje się go z mleka, kaszy jaglanej, cukru lub miodu oraz owoców. Wszystkie składniki należy ugotować, a następnie pozostawić na pół godziny, by całość zgęstniała. Budyń jaglany z bananem jest sycący, natomiast deser z czekoladą dodaje energii. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Jaglanka

Jaglanka

Pozyskiwana z prosa kasza nazywana jest potocznie jaglanką. Z jej udziałem przygotować można mnóstwo tradycyjnych i zupełnie niespotykanych dań. Drobne ziarna tej kaszy nadają się przecież do gotowania, duszenia (w bulionie), smażenia, a nawet zapiekania. Delikatny smak jaglanki urozmaica się najczęściej warzywami, owocami, mięsem, zielonymi ziołami i aromatyzującymi przyprawami. Zależnie od upodobań smakowych, pokusić się można o przygotowanie idealnej na początek dnia jaglanki na mleku lub jaglanki z owocami.

Placki z kaszy jaglanej

Placki z kaszy jaglanej

Kiedy zostanie nam z obiadu nieco kaszy jaglanej, warto wykorzystać ją do zrobienia placków- ulubione składniki, odrobina kreatywności i innowacyjny podwieczorek gotowy! Wśród takich przekąsek, dużą popularnością cieszą się placki z kaszy jaglanej i jabłka oraz oryginalne placuszki bananowe na bazie prosa. Przygotowane samodzielnie placki z kaszy, najlepiej zasmakują w towarzystwie owoców cytrusowych, kwaskowych konfitur lub rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady.

Kasza jaglana z owocami

Kasza jaglana z owocami

Kasza jaglana z owocami to danie, które robi się na mleku lub na wodzie. Płucze się ją zimną wodą nad sitkiem i gotuje się na niewielkim ogniu na sypko. Do słodkiego śniadania, kolacji bądź obiadu idealnie pasują jabłka, banany, truskawki, jagody, maliny i śliwki. Owoców nie trzeba obierać, jedynie usunąć z nich pestki. Wystarczy rozgnieść je widelcem lub zmiksować blenderem na gładkie puree, dodać do odcedzonej kaszy jaglanej i przyprawić. Wspaniale smakuje również kasza jaglana z bakaliami.

Znaleźliśmy 20 przepisów w kategorii Jaglanka z owocami

Dyniowa jaglanka

Dyniowa jaglanka

kar.mal kar.mal

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jaglanka z bananem

Jaglanka z bananem

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jaglanka z musli

Jaglanka z musli

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: