kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Truskawkowa kasza jaglana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Letni obiad z sezonowymi truskawkami zachwyci nie tylko dzieci ale i miłośników obiadów na słodko. Kasza jest dobrym źródłem węglowodanów i błonnika a owoce witamin.

Truskawkowa kasza jaglana

Składniki:

Truskawkowa kasza jaglana

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowa kasza jaglana
Kaszę jaglaną wsypujemy na sito i płuczemy zimną wodą a następnie przelewamy wrzątkiem. Pozwoli nam to usunąć z kaszy goryczkę. Gotujemy w mleku z dodatkiem soli aż kasza wchłonie cały płyn często mieszając. Jeśli cały płyn zostanie wchłonięty a kasza będzie nadal twarda dolejmy nieco mleka. W czasie gdy gotuje się kasza w osobnym garnku umieszczamy umyte, odszypułkowane i podzielone na 2-4 części truskawki. Ścieramy skórkę z połówki cytryny, dodajemy do truskawek. Dosypujemy cukier, wkładamy gałązkę rozmarynu i doprowadzamy owoce do wrzenia. W pól szklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy do gotujących się truskawek. Gdy tylko skrobia się zetnie wyłączamy palnik i wyciągamy rozmaryn. Ugotowaną kaszę nakładamy na talerze i polewamy frużeliną truskawkową. Dekorujemy gałązką rozmarynu.