Kasza manna jest niezwykle delikatna, dlatego wprowadzana jest jako
pierwsza glutenowa kasza do jadłospisu dzieci. Każdy z nas kojarzy ją pod postacią
zupki na mleku, podawanej na śniadanie. Z dodatkiem cukru,
owoców, czy dżemu smakuje wyśmienicie. Ciekawym zastosowanie
kaszy manny jest użycie jej jako farsz do warzyw. Dzięki neutralnemu smakowi idealnie nada się do
ciast czy deserów pod postacią zdrowego,
domowego ala budyniu. Pysznym ciastem z kaszy manny jest
miodownik w polewie czekoladowej.
Kasza ta idealnie nadaje się jako
zagęszczacz do zup i sosów, dzięki zawartości skrobi, która tworzy z zupy zawiesinę. Kasza manna dodana do kotletów
mięsnych i warzywnych sprawi, że zyskają one niepowtarzalny smak, a zarazem ich nie zdominuje. Można również spróbować wykonać kluseczki pół na pół z mąki i kaszy manny. Jak widać,
kasza może nam w wielu dniach zastąpić mąkę lub jajka.
Dzięki temu, że jest lekkostrawna poleca się ją osobą z chorobami przewodu pokarmowego. Jednak nie wspomaga odchudzania.
Ma działanie lekko "zapierające", co może się okazać przydatne przy biegunkach, ale nie podczas próby zrzucenia kilku kilogramów. Mogą ją jeść dzieci i osoby starsze, oraz kobiety w ciąży. Na rynku dostępna jest też
kasza manna razowa, która ma znacznie więcej błonnika i składników mineralnych od klasyczne kaszy manny.