Jak zrobić krem czekoladowy?

Do przygotowania kremu czekoladowego potrzebujemy czekolady, cukru oraz do wyboru serka mascarpone, masła lub 30% śmietany.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić krem czekoladowy?
fot. fotolia
Krem czekoladowy to prosty w przygotowaniu deser lub krem do przełożenia ciasta albo tortu. Smakuje wyśmienicie i pięknie się prezentuje. Możemy przygotować go z dodatkiem serka mascarpone, masła, bądź śmietany kremówki.

Jak zrobić krem czekoladowy?

Krem czekoladowy z serkiem mascarpone
Składniki:
  • 500 g serka  mascarpone
  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 6 łyżek cukru pudru
Wykonanie:
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.
  • Serek mascarpone miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach miksera przez 1 minutę, na puszysty krem.
  • Dodajemy do masy roztopioną czekoladę i na średnich obrotach miksera miksujemy dokładnie do połączenia składników.
Krem czekoladowy z masłem
Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
  • 200 g gorzkiej czekolady
Wykonania:
  • Czekoladę drobno siekamy.
  • Jajka wbijamy do metalowej miski.
  • Za pomocą miksera ubijamy jajka z cukrem, wanilią i szczyptą soli w kąpieli wodnej, do momentu aż masa będzie niemalże biała i bardzo puszysta.
  • Zdejmujemy z garnka z gotującą się wodą i do gorącej dodajemy posiekaną czekoladę.
  • Mieszamy aż czekolada się rozpuści, studzimy.
  • Dodajemy miękkie masło i ucieramy mikserem na średnich obrotach aż masa dobrze się połączy.
Krem czekoladowy z bitą śmietaną
Składniki:
  • 200 g gorzkiej
  • 500 m śmietany tortowej
  • 3 łyżki drobnej kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
  • Śmietanę chłodzimy w lodówce.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej 1-2 łyżkami śmietany.
  • Dodajemy kawę rozpuszczalną i dokładnie mieszamy, studzimy.
  • Śmietanę ubijamy z cukrem tak, aby była puszysta.
  • Ciągle ubijając dodajemy masę czekoladową.
Do czego wykorzystujemy krem czekoladowy?

Krem czekoladowy możemy wykorzystać do wielu słodkich dań:
  • Będzie wspaniałą masą do przełożenia i posmarowania tortów i biszkoptów.
  • Beza udekorowana kremem czekoladowym z mascarpone i owocami, będzie bardzo efektownym deserem.
  • Krem może być też wypełnieniem dla muffinek, rogalików, czy pączków.
  • Krem z bitą śmietaną, czy mascarpone można przełożyć pucharków udekorować owocami i listkami mięty i podawać jako deser.