Krem czekoladowy to prosty w przygotowaniu deser lub krem do przełożenia ciasta albo tortu. Smakuje wyśmienicie i pięknie się prezentuje. Możemy przygotować go z dodatkiem serka mascarpone, masła, bądź śmietany kremówki.
Jak zrobić krem czekoladowy?
Krem czekoladowy z serkiem mascarpone
Składniki:
Składniki:
Składniki:
Krem czekoladowy możemy wykorzystać do wielu słodkich dań:
Jak zrobić krem czekoladowy?
Krem czekoladowy z serkiem mascarpone
Składniki:
- 500 g serka mascarpone
- 400 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 6 łyżek cukru pudru
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.
- Serek mascarpone miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach miksera przez 1 minutę, na puszysty krem.
- Dodajemy do masy roztopioną czekoladę i na średnich obrotach miksera miksujemy dokładnie do połączenia składników.
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
- 200 g gorzkiej czekolady
- Czekoladę drobno siekamy.
- Jajka wbijamy do metalowej miski.
- Za pomocą miksera ubijamy jajka z cukrem, wanilią i szczyptą soli w kąpieli wodnej, do momentu aż masa będzie niemalże biała i bardzo puszysta.
- Zdejmujemy z garnka z gotującą się wodą i do gorącej dodajemy posiekaną czekoladę.
- Mieszamy aż czekolada się rozpuści, studzimy.
- Dodajemy miękkie masło i ucieramy mikserem na średnich obrotach aż masa dobrze się połączy.
Składniki:
- 200 g gorzkiej
- 500 m śmietany tortowej
- 3 łyżki drobnej kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki cukru pudru
- Śmietanę chłodzimy w lodówce.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej 1-2 łyżkami śmietany.
- Dodajemy kawę rozpuszczalną i dokładnie mieszamy, studzimy.
- Śmietanę ubijamy z cukrem tak, aby była puszysta.
- Ciągle ubijając dodajemy masę czekoladową.
Krem czekoladowy możemy wykorzystać do wielu słodkich dań:
- Będzie wspaniałą masą do przełożenia i posmarowania tortów i biszkoptów.
- Beza udekorowana kremem czekoladowym z mascarpone i owocami, będzie bardzo efektownym deserem.
- Krem może być też wypełnieniem dla muffinek, rogalików, czy pączków.
- Krem z bitą śmietaną, czy mascarpone można przełożyć pucharków udekorować owocami i listkami mięty i podawać jako deser.