Masy tortowe - pyszne pomysły

Lubię eksperymentować w kuchni, odkrywać nowe smaki. Chciałabym podzielić się z Wami moimi ulubionymi, sprawdzonymi i smakowitymi propozycjami na masy tortowe.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Masy tortowe - pyszne pomysły
fot. Fotolia

Bez niego nie mogą odbyć się żadne urodziny. Postawiony na stole wygląda tak apetycznie, że ciężko mu się oprzeć… mowa oczywiście o torcie. Zamawiając go w cukierni mamy pewność, że na pewno będzie na czas (o tym, że „wyjdzie” nawet nie wspominam!). Możemy również pomarudzić przy wyborze motywu czy też obrazka, który znajdzie się na wierzchu. Mimo tych możliwości, na pewno wielu z Was piecze torty samemu – ciekawi mnie, czy zastanawialiście się kiedyś, jakiej masy użyć do danego wypieku?

Masy są różne: śmietankowe, kakaowe, orzechowe, chałwowe, cytrynowe czy truskawkowe. Za każdym razem można przygotować ją tak samo, zastępując główny składnik nadający smak innym produktem. I tak, do masy budyniowej można dodać galaretkę cytrynową, tworząc tym samym masę o takim smaku; analogicznie - dodając pokruszoną chałwę o dowolnym smaku, tworzymy masę chałwową.

Dziś chciałabym się skupić na czterech smakach mas:

MASA KAWOWA
Można dodać zarówno kawę mieloną, jak i rozpuszczalną. Aby ją przygotować należy utrzeć kostkę margaryny z jednym żółtkiem i 3/4 szklankami cukru. Można je utrzeć mikserem albo w makutrze. Następnie należy dodać do niej 1/4 szklanki naparu kawowego i 2 łyżki kawy rozpuszczalnej. Dolewać do utartych składników zimną kawę i mieszać. Wstawić do lodówki na godzinę. Od ilości dodanej kawy zależeć będzie, jak mocna będzie powstała masa. Należy pamiętać o tym, by do masy dodawać zimną kawę – inaczej masa się zwarzy!

MASA ŚMIETANKOWA
Najprostsza to taka, w której ucieramy 750 ml śmietany 30% i dodajemy 2 łyżki cukru pudru, Śnieżkę i śmietan-fixa. Ewentualnie można dodać żelatynę rozpuszczoną we wrzątku, ale pamiętać należy o tym, by dodawana do śmietany była zimna.

MASA CYTRYNOWA
Aby ją przygotować należy na parze ubić 3 żółtka z 1 szklanką cukru pudru. Gdy żółtka ostygną należy dodać sok z 2 cytryn i zmiksować z 2 kostkami margaryny.

MASA KOLOROWA
Bardzo łatwa masa. Wybieramy galaretkę takiego koloru, jakiego chcielibyśmy mieć masę. Rozpuszczamy ją i odstawiamy aż lekko stężeje. W 200 ml mleka rozmącamy 2 łyżki mąki i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Dodajemy 2 żółtka i 2 łyżki cukru. Wszystko mieszamy i zalewamy tym 500 ml gotującego się mleka. Mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Na koniec ucieramy kostkę margaryny i dodajemy zimnego budyniu i tężejącą galaretkę. Dzięki temu możemy mieć masę niebieską, zieloną, czerwoną lub inne. Właśnie tę propozycję polecam Wam najbardziej.

Jak sami widzicie, mas można zrobić mnóstwo. Wystarczą nasze chęci i wyobraźnia.