Spośród wędlin litewskich kiełbasa kindziuk jest najbardziej znanym przysmakiem doskonałej jakości z niską zawartością wody. Dodaje się ją do kanapek, dań z makaronem lub kaszą, kładzie na półmiskach z zimnymi wędlinami i serami. Można z niej również zrobić skwarki do pierogów, pyz, kibinów lub kartaczy – wystarczy podsmażyć kawałeczki domowego kindziuka na suchej patelni.
Zrazy wieprzowe

Zrazy wieprzowe

Zrazy wieprzowe to potrawa, którą można serwować jako główne danie obiadowe, w czasie przyjęcia bądź podczas kolacji. Pokrojone na plastry mięso faszeruje się różnymi dodatkami: boczkiem i ogórkiem, serem mozarella, kapustą lub szpinakiem. Najbardziej znane są zrazy wieprzowe z pieczarkami. Wybornie smakują także zrazy wieprzowe w sosie śmietanowym lub grzybowym oraz zrazy z szynki wieprzowej. Warto dodać również biały ryż. Zrazy wieprzowe mielone można usmażyć lub zapiec.

Pieczeń wieprzowa

Pieczeń wieprzowa

Porcja wieprzowiny natarta przyprawami i pieczona przez kilka godzin jest soczysta i wyjątkowo aromatyczna. Potrawę można też obsypać ziołami i ugotować na parze. Danie dobrze się komponuje z kaszą gryczaną lub tłuczonymi ziemniakami i ogórkami konserwowymi. Świetnie pasuje do niego też sos pieczeniowy lub grzybowy. Można również dodać konfitury owocowe, przez co potrawa nabierze słodkiego aromatu. Pieczeń wieprzowa to idealny pomysł zarówno na niedzielny obiad, jak też na stół bożonarodzeniowy lub wielkanocny.

Kuchnia litewska

Kuchnia litewska

Smaki kuchni litewskiej przypadną do gustu wszystkim miłośnikom treściwych potraw, przygotowywanych z lokalnych produktów. Obecny kształt litewskich dań łączy w sobie najlepsze elementy kuchni państw ościennych. Litwini uwielbiają mięsa, wędliny, zimne przystawki oraz mączne potrawy. Kuchnia naszych północno-wschodnich sąsiadów obfituje w potrawy z wielowiekową tradycją.

Pasztet wieprzowy

Pasztet wieprzowy

Przygotowanie pasztetu  wieprzowy nie wymaga wielkich umiejętności. Wystarczy ugotować wieprzowinę z dodatkiem wątróbki, a następnie przekręcić ją przez maszynkę. Później dodać jajka , namoczoną bułkę oraz przyprawy. Tak przygotowany pasztet pieczemy, a następnie zajadamy z dodatkiem świeżego chleba. By urozmaicić smak tego wyrobu możemy dodać do niego suszone bądź podsmażone grzyby z cebulą, startą marchewkę, czy pietruszkę  lub dużą ilość posiekanej natki pietruszki.

Wieprzowina

Wieprzowina

Wieprzowina to bardzo popularne mięso w naszym kraju. Przyrządza się z niej wiele różnorodnych, pysznych potraw. Do ich przygotowania wykorzystuje się poszczególne części tego mięsa. Świetnie smakują dania z karkówki, szynki, schabu, czy polędwiczki wieprzowe. Mamy wiele rodzimych pomysłów na to mięso, jednak dobrze też czasami zaczerpnąć pomysłów z innych stron świata. Wspaniale będzie smakować wieprzowina po chińsku, czy po seczuańsku.

Pieczeń z szynki wieprzowej

Pieczeń z szynki wieprzowej

Pieczeń z szynki wieprzowej kojarzy się z domowym obiadem - często serwujemy ją bowiem do młodych ziemniaków z koperkiem oraz warzyw. Szynkę wieprzową pieczoną, swobodnie serwować można również do chleba i sosu chrzanowego. By nasze mięso było soczyste, miękkie i aromatyczne, należy je zamarynować w przyprawach i ziołach. W takiej postaci  świetnie zaprezentuje się na stole Bożonarodzeniowy lub Wielkanocnym.

Polecane przepisy do kategorii Kindziuk