Jak długo piec schab?

Schab w całości piecze się przez około 1 godzinę na kilogram mięsa. Gdy użyjemy porcjowanej wieprzowiny pieczemy ją przez około 12 – 13 minut.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak długo piec schab?
fot. Fotolia
Pieczony schab to wykwintny przysmak podawany najczęściej na święta, krojony w plastry i podawany z rozmaitymi sosami. To smaczna i zdrowsza metoda przygotowania tego dania. Za każdym razem, aby móc pochwalić się doskonałą pieczenią, warto zapoznać się, ile czasu powinna spędzić w piekarniku!

Jak piec schab?

Czas pieczenia to podstawowa informacja, z którą musimy się zapoznać, aby mięso nie było wysuszone i nieapetyczne. W całości czy w plastrach?

Przed umieszczeniem schabu do piekarnika najlepiej zamarynować go z dodatkiem dobrej jakości oliwy z oliwek i ziół. Rozmaryn pasuje idealnie do potraw z wieprzowiny – podkreśli jej smak i aromat.

Istotne jest, aby mięso poddać wcześniejszej obróbce – przesmażyć na maśle lub oliwie z oliwek na odpowiednio rozgrzanej patelni, aby zamknąć pory mięsa.

Dobrym pomysłem jest umieszczenie go w naczyniu żaroodpornym, w którym dodatkowo możemy ułożyć asystujące warzywa lub owoce, które uwolnią aromaty podczas pieczenia.

Innym rozwiązaniem jest użycie rękawa do pieczenia – sos wyciekający z pieczeni pozostanie do przygotowania sosu mięsnego, którym polejemy plastry schabu.

Jak zrobić pieczeń ze schabu?
  • Do pieczenia schabu będziemy potrzebować ząbki czosnku, suszony rozmaryn, pieprz, sól, porcję schabu, oliwę z oliwek oraz białe wino. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni Celsjusza.
  • Zgniatamy czosnek i ucieramy wraz z rozmarynem, solą i pieprzem do uzyskania gładkiej pasty. Nacinamy schab w paru miejscach i dokładnie wmasowujemy przygotowaną pastę.
  • Zamarynowany kawałek mięsa umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez godzinę. Po wyciągnięciu z piekarnika przelewamy sosy z mięsa do rondelka wraz z białym winem.
  • Redukujemy sos tworząc gęstą bazę do polania mięsa.