Jak zrobić zrazy?

Zrazy robi się z mięsa wołowego lub wieprzowego. Roladki najpierw się obsmaża a następnie gotuje do momentu wytworzenia się sosu.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić zrazy?
fot. Fotolia
Zrazy to jedno z tych dań, które lubimy jeść, ale nie zawsze mamy czas na jego przygotowanie. A szkoda – ich wyrazisty smak podbija serca wielu smakoszy. Warto je przygotować na niedzielny obiad lub specjalną okazję. Jak to zrobić?
 
Jakie mięso na zrazy?
 
Do przygotowania zrazów można wykorzystać zarówno mięso wołowe, jak i wieprzowe. W przypadku wołowiny, najlepiej jest sięgnąć po mięso z udźca, ponieważ jest ono wyjątkowo delikatne. W przypadku wieprzowiny, warto zdecydować się na szynkę lub schab
 
Jak zrobić zrazy wołowe?
 
Zrazy wołowe są wyrazistsze w smaku. Dlatego dobrze jest je serwować z ugotowaną na sypko kaszą i sałatką z kiszonym ogórkiem. 
  • Do przygotowania zrazów wołowych będą potrzebne: wołowina pokrojona na kotlety, musztarda, ogórek kiszony, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, cebula, tłuszcz do smażenia, woda i mąka. 
  • Kotlety delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa i nacieramy przyprawami.
  • Każdy kotlet smarujemy musztardą i na środku kładziemy kawałek ogórka kiszonego.
  • Zrazy zwijamy w roladki, zabezpieczamy nitką lub wykałaczką i wrzucamy do garnka z rozgrzanym tłuszczem
  • Mięso obsmażamy z każdej strony do momentu, aż się mocno przyrumieni.
  • Gdy tak się stanie – podlewamy całość wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, czosnek i cebulę. 
  • Zrazy dusimy pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie.
  • Zrazy wyjmujemy, a sos zagęszczamy przy pomocy wody z mąką
  • Mięso serwujemy z kaszą polaną obficie sosem. Smacznego!
 
Jak zrobić zrazy wieprzowe?
 
Zrazy wieprzowe przygotowuje się dokładnie tak samo jak wołowe. Różnica polega wyłącznie na kolorze wytworzonego sosu. W przypadku szynki lub schabu będzie on po prostu jaśniejszy. Dlatego takie zrazy lepiej podawać z ziemniakami lub ryżem