Podajcie pasztet!
Pasztet to potrawa iście świąteczna, w czasie pieczenia roztacza smakowity zapach przypiekanego mięsa, cebulki czy czosnku! Na Wielkanoc podawać go można zarówno na zimno (pokrojony w plastry) lub na ciepło w towarzystwie sosu tatarskiego, pieczeniowego lub żurawiny. Ten domowy wyrób fantastycznie skomponuje się też z razowym chlebem, ziemniakami, ryżem bądź kaszą. Urozmaicony smakowo o świeżą, pachnącą pietruszkę i koperek podkreśli to, co w nim najlepsze!
Przygotowując pasztet na wielkanocny stół, kierować się należy kilkoma podstawowymi regułami. Przede wszystkim danie to nie może być wysuszone - unikniemy tego układając na jego górnej powierzchni kilka plastrów boczku lub słoniny.
Istotnym elementem jest także odpowiednie doprawienie - smaku doda mu liść laurowy, ziele angielskie, kminek, tymianek, gałka muszkatołowa oraz sól i pieprz.
Zdjęcia: Fotolia
Kolejna zasada dotyczy krojenia naszego smakołyku. Pamiętajmy, że należy kroić go zawsze po ostygnięciu - zastygnięty tłuszcz i soki z mięsa spowodują, że nie będzie się on rozpadał.
Skąd pochodzi pasztet?
Pasztet to produkt uwielbiany już w starożytności. Mistrzami w jego produkcji stali się jednak Francuzi, którzy do jego produkcji używali najróżniejszych gatunków mięsa: drobiu, wieprzowiny, wołowiny, cielęciny, a także gęsiny i mięsa króliczego!
Opina na temat znakomitych w smaku francuskich pasztetów była nienaganna i w szybkim czasie dotarła także do Polski. Od XVI wieku w naszym kraju smakowano je na wielu dworach, gdzie zatrudniano wyuczonych mistrzów zwanych pasztetnikami, których zadaniem było komponowanie tych mięsnych przysmaków!
Zdjęcie: Fotolia
Warto wspomnieć, że w naszym kraju bardzo lubiany i ceniony był także pasztet z dziczyzny. Szczególną popularnością cieszył się ten z dodatkiem sarniny, mięsa zajęczego, a nawet z rybich wątróbek!
Jak zrobić pasztet?
Choć brak czasu nie pozwala nam na poświęcenie wielu chwil na przygotowanie pracochłonnych potraw wielkanocnych, a sklepowe półki zarywają się od najróżniejszych propozycji, warto poświecić się i przygotować pasztet według sprawdzonej domowej receptury lub uruchomić wyobraźnię i zrobić go w naprawdę oryginalny sposób!
Do zrobienia smacznego, domowego pasztetu niezbędne okaże się mięso - najlepiej kilka jego gatunków - tylko takie połączenie da najlepszy efekt smakowy! Warto wybrać więc drobiową wątróbkę, wieprzowinę, odrobinę cielęciny i gęsiny.
Umyte mięso przekładamy do garnka, dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości, a po ostygnięciu mielimy w maszynce. Do masy mięsno- warzywnej dodajemy żółtka, zamoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, przyprawy, zioła i ewentualnie ulubione dodatki: pieczarki, zielony groszek, kukurydzę, suszone śliwki, a nawet żurawinę!
Do dobrze wymieszanej całości delikatnie wprowadzamy jeszcze ubite na sztywno białka, które dodadzą pasztetowi puszystości.
Gotową masę mięsną przekładamy na wysmarowaną tłuszczem (najlepszy okaże się smalec) formę, równomiernie ją rozkładamy, wygładzamy drewnianą łyżką i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180–220˚C.
Cenne wskazówki
Jeśli obawiacie się, że Wasz pasztet nie jest odpowiednio doprawiony, możecie odłożyć niewielką cześć masy, utworzyć z niej kulkę i usmażyć na patelni - jeśli będzie wyrazista, pikantna i aromatyczna to nie musicie obawiać się mdłego smaku potrawy.
Chcecie by zrobiony przez Was pasztet po ukrojeniu utworzył barwną mozaikę? Do surowej masy dodajcie podsmażone kawałki wątróbki, filet z drobiu, kawałki ugotowanych na twardo jajek lub paprykę!
Aby sprawdzić czy pasztet jest już upieczony, obserwujcie ścianki formy - jeśli masa od niej odchodzi, czas na wyjęcie pasztetu z piekarnika.
Aby Wasz pasztet wspaniale prezentował się na wielkanocnym stole, jego wierzch obłóżcie ciastem francuskim lub pokryjcie galaretą przygotowaną z owoców - tak podany nie tylko dekoruje stół, ale przede wszystkim wykwintnie smakuje!
Zdjęcie: Fotolia
Nasze sprawdzone przepisy!
W naszym dziale na pasztety znajdziecie inspirującą kolekcję znakomitych receptur na pasztety, które zdobędą podniebienia Wasze i wszystkich gości!
My szczególnie polecamy Wam skosztowanie pasztetu wielkanocnego i oryginalnego, pełnego słodyczy pasztetu z drobiu i suszonych śliwek - sami sprawdźcie ich smak!
Pasztet to potrawa iście świąteczna, w czasie pieczenia roztacza smakowity zapach przypiekanego mięsa, cebulki czy czosnku! Na Wielkanoc podawać go można zarówno na zimno (pokrojony w plastry) lub na ciepło w towarzystwie sosu tatarskiego, pieczeniowego lub żurawiny. Ten domowy wyrób fantastycznie skomponuje się też z razowym chlebem, ziemniakami, ryżem bądź kaszą. Urozmaicony smakowo o świeżą, pachnącą pietruszkę i koperek podkreśli to, co w nim najlepsze!
Przygotowując pasztet na wielkanocny stół, kierować się należy kilkoma podstawowymi regułami. Przede wszystkim danie to nie może być wysuszone - unikniemy tego układając na jego górnej powierzchni kilka plastrów boczku lub słoniny.
Istotnym elementem jest także odpowiednie doprawienie - smaku doda mu liść laurowy, ziele angielskie, kminek, tymianek, gałka muszkatołowa oraz sól i pieprz.
Zdjęcia: Fotolia
Kolejna zasada dotyczy krojenia naszego smakołyku. Pamiętajmy, że należy kroić go zawsze po ostygnięciu - zastygnięty tłuszcz i soki z mięsa spowodują, że nie będzie się on rozpadał.
Skąd pochodzi pasztet?
Pasztet to produkt uwielbiany już w starożytności. Mistrzami w jego produkcji stali się jednak Francuzi, którzy do jego produkcji używali najróżniejszych gatunków mięsa: drobiu, wieprzowiny, wołowiny, cielęciny, a także gęsiny i mięsa króliczego!
Opina na temat znakomitych w smaku francuskich pasztetów była nienaganna i w szybkim czasie dotarła także do Polski. Od XVI wieku w naszym kraju smakowano je na wielu dworach, gdzie zatrudniano wyuczonych mistrzów zwanych pasztetnikami, których zadaniem było komponowanie tych mięsnych przysmaków!
Zdjęcie: Fotolia
Warto wspomnieć, że w naszym kraju bardzo lubiany i ceniony był także pasztet z dziczyzny. Szczególną popularnością cieszył się ten z dodatkiem sarniny, mięsa zajęczego, a nawet z rybich wątróbek!
Jak zrobić pasztet?
Choć brak czasu nie pozwala nam na poświęcenie wielu chwil na przygotowanie pracochłonnych potraw wielkanocnych, a sklepowe półki zarywają się od najróżniejszych propozycji, warto poświecić się i przygotować pasztet według sprawdzonej domowej receptury lub uruchomić wyobraźnię i zrobić go w naprawdę oryginalny sposób!
Do zrobienia smacznego, domowego pasztetu niezbędne okaże się mięso - najlepiej kilka jego gatunków - tylko takie połączenie da najlepszy efekt smakowy! Warto wybrać więc drobiową wątróbkę, wieprzowinę, odrobinę cielęciny i gęsiny.
Umyte mięso przekładamy do garnka, dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości, a po ostygnięciu mielimy w maszynce. Do masy mięsno- warzywnej dodajemy żółtka, zamoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, przyprawy, zioła i ewentualnie ulubione dodatki: pieczarki, zielony groszek, kukurydzę, suszone śliwki, a nawet żurawinę!
Do dobrze wymieszanej całości delikatnie wprowadzamy jeszcze ubite na sztywno białka, które dodadzą pasztetowi puszystości.
Gotową masę mięsną przekładamy na wysmarowaną tłuszczem (najlepszy okaże się smalec) formę, równomiernie ją rozkładamy, wygładzamy drewnianą łyżką i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180–220˚C.
Cenne wskazówki
Jeśli obawiacie się, że Wasz pasztet nie jest odpowiednio doprawiony, możecie odłożyć niewielką cześć masy, utworzyć z niej kulkę i usmażyć na patelni - jeśli będzie wyrazista, pikantna i aromatyczna to nie musicie obawiać się mdłego smaku potrawy.
Chcecie by zrobiony przez Was pasztet po ukrojeniu utworzył barwną mozaikę? Do surowej masy dodajcie podsmażone kawałki wątróbki, filet z drobiu, kawałki ugotowanych na twardo jajek lub paprykę!
Aby sprawdzić czy pasztet jest już upieczony, obserwujcie ścianki formy - jeśli masa od niej odchodzi, czas na wyjęcie pasztetu z piekarnika.
Aby Wasz pasztet wspaniale prezentował się na wielkanocnym stole, jego wierzch obłóżcie ciastem francuskim lub pokryjcie galaretą przygotowaną z owoców - tak podany nie tylko dekoruje stół, ale przede wszystkim wykwintnie smakuje!
Zdjęcie: Fotolia
Nasze sprawdzone przepisy!
W naszym dziale na pasztety znajdziecie inspirującą kolekcję znakomitych receptur na pasztety, które zdobędą podniebienia Wasze i wszystkich gości!
My szczególnie polecamy Wam skosztowanie pasztetu wielkanocnego i oryginalnego, pełnego słodyczy pasztetu z drobiu i suszonych śliwek - sami sprawdźcie ich smak!
SylaUla
marcinka
niezły kąsek