Tradycyjna potrawa kuchni kresowej. Przygotowywana z ciasta drożdżowego tradycyjnie nadziewana farszem z mięsa lub ryby z dodatkiem jarzyn, ryżu i przypraw.
Farsz przyrządzany do tradycyjnego kulebiaka składa się z kwaszonej kapusty, zeszklonej cebulki i esencjonalnych leśnych grzybów. Nadzienie to można dowolnie modyfikować wzbogacając je o oryginalne dodatki np. mięsny farsz czy przyprawy. Danie najlepiej smakuje podane na ciepło, tuż po upieczeniu.
Wypiek ten znalazł także swoje miejsce w kuchni polskiej. Przyrządzany na Lubelszczyźnie „Kulebiak generałowej Kickiej” został wpisany we wrześniu 2009 roku na listę polskich produktów tradycyjnych. W województwie podlaskim kulebiak z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty i grzybów jest potrawą regionalną przygotowywaną jako jedno z dań na Wielkanoc. Kulebiak sprawdzi się także podczas Świąt Bożego Narodzenia,to idealny dodatek do czerwonego barszczu.
Farsz przyrządzany do tradycyjnego kulebiaka składa się z kwaszonej kapusty, zeszklonej cebulki i esencjonalnych leśnych grzybów. Nadzienie to można dowolnie modyfikować wzbogacając je o oryginalne dodatki np. mięsny farsz czy przyprawy. Danie najlepiej smakuje podane na ciepło, tuż po upieczeniu.
Wypiek ten znalazł także swoje miejsce w kuchni polskiej. Przyrządzany na Lubelszczyźnie „Kulebiak generałowej Kickiej” został wpisany we wrześniu 2009 roku na listę polskich produktów tradycyjnych. W województwie podlaskim kulebiak z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty i grzybów jest potrawą regionalną przygotowywaną jako jedno z dań na Wielkanoc. Kulebiak sprawdzi się także podczas Świąt Bożego Narodzenia,to idealny dodatek do czerwonego barszczu.