marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kulebiak z zielonym farszem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki na drożdżowe ciasto połączyć ze sobą i wyrobić.Odstawić do wyrośnięcia.Szpinak wymieszać z serem i ziołami.Nadziewać,zalepić.Piec.

Kulebiak z zielonym farszem.

Składniki:

Kulebiak z zielonym farszem.

 

  • 250 g.mąki pszennej,
  • 10 dag.drożdży piekarskich,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 3 jajka,
  • 125 ml.śmietany,
  • 150 g.masła,
  • sól.
  • Nadzienie:
  • 100 g. mrożonego szpinaku,
  • garstka listków świeżej szałwii,
  • garstka świeżej bazylii,
  • oregano,
  • starty parmezan lub cheddar,
  • 2 łyżki oleju na blachę.

Sposób przygotowania:

Kulebiak z zielonym farszem.
Drożdże utrzeć z cukrem, mąkę z masłem i solą posiekać, dodać jajka,śmietanę i drożdże. Wyrobić i zagnieść w kulę. Włożyć do misy, przykryć czystą ściereczką. Odstawić w cieple miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia. Szpinak wyjąć i rozmrozić lub sparzyć wrzątkiem, wodę odlać, ser utrzeć na tarce z grubymi oczkami. Listki szałwii, bazylii i oregano opłukać, osuszyć. Wymieszać składniki na farsz, dużą formę cwibakową wysmarować olejem,wyłożyć pierwszą warstwą wyrośniętego ciasta, wyłożyć farsz i zalepić drugą warstwą ciasta. Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec ok.50 min. Po upieczeniu wyjąć, kroić i spożywać.