Sposób przygotowania:
Wigilijny kulebiak z wędzonym łososiem
Ze składników na ciasto: przekładamy je do miski i dokładnie zagniatamy do czasu aż powstanie gładkie ciasto, po czym wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowywania farszu.
Wymoczone, odciśnięte i posiekane grzyby smażymy z cebulą pokrojonąw kostkę na niewielkiej ilości oleju. Ryż gotujemy do miękkości. Kapustę kiszoną siekamy, gotujemy ok 30-40 minut z zielem i liściem laurowym, po czym odciskamy i dodajemy do niej grzyby z cebulą, ryż oraz drobno pokrojonego łososia. Doprawiamy do smaku, dodajemy jajka i mieszamy.
Ciasto dzielimy na 2 częsci i wałkujemy na grubość 0,5cm. Wykrawamy dużych rozmairów rybę, układamy na blaszce i wykładamy farsz. z każdej strony ok. 2cm wolnej przestrzeni, aby później móc skleić ciasto. Pozostawione brzegi ciasta delikatnie smarujemy wodą i kładziemy drugie ciasto (dociskamy brzegi i odkrawamy pozostałości). Brzegi ciasta dociskamy widelcem, dzięki czemu nie tylko mamy pewność że ryba się nie rozklei podczas pieczenia, ale dodatkowo mamy ładny wzorek. Nożem robimy łuski, a w każdym rombie robimy wykałaczką dziurkę, podobnie jest to nie tylko element dekoracyjny, ale również ciasto ładnie się upiecze i nie będzie żadnych „wybrzuszeń”. Z ziela angielskiego robimy oko. Rybę smarujemy mlekiem i pieczemy w temp. 200* ok. 20-25 minut Dopiero po całkowitym ostudzeniu możemy przełożyć rybę z blaszki na półmisek, w przeciwnym razie może się nam połamać.
Wymoczone, odciśnięte i posiekane grzyby smażymy z cebulą pokrojonąw kostkę na niewielkiej ilości oleju. Ryż gotujemy do miękkości. Kapustę kiszoną siekamy, gotujemy ok 30-40 minut z zielem i liściem laurowym, po czym odciskamy i dodajemy do niej grzyby z cebulą, ryż oraz drobno pokrojonego łososia. Doprawiamy do smaku, dodajemy jajka i mieszamy.
Ciasto dzielimy na 2 częsci i wałkujemy na grubość 0,5cm. Wykrawamy dużych rozmairów rybę, układamy na blaszce i wykładamy farsz. z każdej strony ok. 2cm wolnej przestrzeni, aby później móc skleić ciasto. Pozostawione brzegi ciasta delikatnie smarujemy wodą i kładziemy drugie ciasto (dociskamy brzegi i odkrawamy pozostałości). Brzegi ciasta dociskamy widelcem, dzięki czemu nie tylko mamy pewność że ryba się nie rozklei podczas pieczenia, ale dodatkowo mamy ładny wzorek. Nożem robimy łuski, a w każdym rombie robimy wykałaczką dziurkę, podobnie jest to nie tylko element dekoracyjny, ale również ciasto ładnie się upiecze i nie będzie żadnych „wybrzuszeń”. Z ziela angielskiego robimy oko. Rybę smarujemy mlekiem i pieczemy w temp. 200* ok. 20-25 minut Dopiero po całkowitym ostudzeniu możemy przełożyć rybę z blaszki na półmisek, w przeciwnym razie może się nam połamać.
-Natka-