Sposób przygotowania:
Kulebiak z kapustą i grzybami
1. Drożdże mieszamy z łyżką ciepłego mleka oraz łyżeczką cukru. Odstawiamy na 5 min. Mąkę przesiać, dodać żółtka, posiekaną margarynę, szczyptę soli i szczyptę gałki oraz resztę ciepłego mleka. Na koniec dodać rozpuszczone drożdże. agnieść. Uformowac kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godz. w ciepłe miejsce. 2. Kapustę opłukać, odcisnąć i posiekać. Następnie przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i gotować ok. 1godz. 20min na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Grzyby namoczyć w wodzie przez ok. 5 godz. Następnie je gotować ok. 5 min w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić, odcisnąć z nadmiaru wody i pokroić w kosteczkę. Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać kapustę oraz grzyby i dusić ok. 8 min na małym ogniu, często mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać całe jajko i żółtko. Dokąłdnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rowałkować na kształt prostokąta, na środku ułożyć farsz. Złożyć brzegi do środka i delikatnie zlepić. Ułożyć w natłuszczonej formie keksówce lub na dużej blasze. Wierzch kulebiaka osmarować rozkłóconym białkiem i posypać kminkiem. Piec ok. 35-40 min w temp. 160st.
marietta