Sposób przygotowania:
Kulebiak z mintajem
Drożdże utrzeć razem z pół łyżeczki cukru. Mąkę z masłem i solą posiekać, wbić jedno jajko, dwa żółtka, śmietanę i drożdże. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ugotować ryż, następnie dokładnie go osączyć. Rybę pokroić na kawałki i usmażyć na oleju, poddusić do miękkości. Cebulę posiekać i zeszklić, dodać do niej pokrojone pieczarki, smażyć razem kilka minut, następnie wymieszać z rybą, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać jedno ugotowane na twardo posiekane jajko. Wymieszać. Ciasto rozwałkować na 2 prostokąty, na środku jednego ułożyć warstwę ryżu, a na nią wyłożyć farsz rybny, posypać pieprzem i natką. Przykryć drugim płatem ciasta i zlepić dokładnie brzegi. Z resztek ciasta wyciąć paski i udekorować kulebiak. Na powierzchni zrobić nacięcie. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 50 minut w natłuszczonej formie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.