Sposób przygotowania:
Kulebiak z kapustą i grzybamiFarsz:
Suszone grzyby zostawić na noc do namoczenia i po tym czasie je ugotować (około 15 minut).
Wywar z gotowania przecedzić i zlać a grzyby przelane zimna wodą pokroić na małe kawałki.
Cebulę posiekać i podsmażyć.
Dodać kapustę (opłukać kilka razy, w zależności czy mocno jest kwaśna).
Po kilku minutach duszenia - zawartość patelni podlać wywarem z grzybków i odrobiną wody.
Wsypać kminek, przyprawy wg własnego smaku. Całość dusić do miękkości. (Jeśli trzeba - podlać wodą.) Na końcu płyny dobrze odparować. Kapustę ostudzić, wbić jajko i dokładnie wymieszać.
Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, rozmieszane w letnim mleku drożdże z cukrem i roztopioną margarynę.
Wszystko porządnie wyrobić, aby ciasto się nie kleiło.
Z masy uformować kulę i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Całość:
Wyrośnięte ciasto rozwałkować (powinno mieć kształt prostokąta). Brzegi wyrównać za pomocą noża.
Na cienkim placku równo rozprowadzić farsz. Całość delikatnie zwinąć w rulon.
Roladę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem.
Z odciętych kawałków ciasta wyciąć dekoracje, przykleić je na kulebiaku i także posmarować jajkiem.
W między czasie rozgrzać piekarnik. Pieróg piec około 40-45 minut w 170 stopniach.
(Powinien być zarumieniony.)