Sposób przygotowania:
Kulebiak staropolski z kapustą i grzybami
Do ciepłego mleka dodać drożdże roztarte z cukrem i mąkę, dokładnie wymieszać i przykryć ściereczką. Zostawić na godzinę do wyrośnięcia(w ciepłym miejscu). Żółtka utrzeć, dodać roztopiony tłuszcz i mąkę, Połączyć z zaczynem drożdżowym. Pieczarki drobno posiekać wrzucić na suchą patelnię. Wcześniej namoczone suszone grzyby drobno posiekać, wodę przelać przez drobne sito i wlać do pieczarek, dusić aż do całkowitego odparowania płynu, przełożyć grzyby do miski, na patelni podsmażyć na odrobinie masła posiekaną kapustę kiszoną, dodać do grzybów, dodać też posiekane jajka. Cebulę i pora drobno posiekać i zeszklić na maśle, dodać do reszty składników. Marchew i selera pokroić drobno lub zetrzeć na tarce, podprażyć 2-3 minuty na suchej patelni i dodać do farszu. Farsz doprawić solą i pieprzem, nie żałować przypraw. Ciasto rozwałkować na długi prostokąt grubości ok 1 cm i nałożyć na niego farsz zostawiając 2-3 cm z trzech stron na brzegach. Zawinąć i przełożyć do tortownicy. Posmarować pozostałym białkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220*C. Piec 1 godzinę, ostudzić, pokroić, pałaszować ;)