k.tyczynski

k.tyczynski

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Książka Kucharska: Kulebiak idealny

Kulebiak staropolski z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • KALORIE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny kulebiak z ciasta krucho-drożdżowego z farszem z kapusty kiszonej i grzybów, zapraszam i polecam ;)

Kulebiak staropolski z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kulebiak staropolski z kapustą i grzybami

 

Sposób przygotowania:

Kulebiak staropolski z kapustą i grzybami
Do ciepłego mleka dodać drożdże roztarte z cukrem i mąkę, dokładnie wymieszać i przykryć ściereczką. Zostawić na godzinę do wyrośnięcia(w ciepłym miejscu). Żółtka utrzeć, dodać roztopiony tłuszcz i mąkę, Połączyć z zaczynem drożdżowym. Pieczarki drobno posiekać wrzucić na suchą patelnię. Wcześniej namoczone suszone grzyby drobno posiekać, wodę przelać przez drobne sito i wlać do pieczarek, dusić aż do całkowitego odparowania płynu, przełożyć grzyby do miski, na patelni podsmażyć na odrobinie masła posiekaną kapustę kiszoną, dodać do grzybów, dodać też posiekane jajka. Cebulę i pora drobno posiekać i zeszklić na maśle, dodać do reszty składników. Marchew i selera pokroić drobno lub zetrzeć na tarce, podprażyć 2-3 minuty na suchej patelni i dodać do farszu. Farsz doprawić solą i pieprzem, nie żałować przypraw. Ciasto rozwałkować na długi prostokąt grubości ok 1 cm i nałożyć na niego farsz zostawiając 2-3 cm z trzech stron na brzegach. Zawinąć i przełożyć do tortownicy. Posmarować pozostałym białkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220*C. Piec 1 godzinę, ostudzić, pokroić, pałaszować ;)
Kulebiak staropolski z kapustą i grzybami
Farsz musimy doprawić bardziej, żeby potem miał wyrazisty smak w połączeniu z ciastem.
Kulebiak staropolski z kapustą i grzybami
Aby ciasto dobrze wyrosło nie należy się spieszyć, ważna jest również stała temperatura podczas wyrastania.
Kulebiak staropolski z kapustą i grzybami
Zwijamy dość ciasno, aby podczas pieczenia nie tworzyły się pęcherze z powietrzem.
Kulebiak staropolski z kapustą i grzybami
Przed pieczeniem tortownicę warto nasmarować tłuszczem, co ułatwi później wyjęcie wypieku.