Sposób przygotowania:
Kulebiak z łososiem i kaszą.
Grzyby zalewamy wrzątkiem aby zmiękły. Wodę z grzybów wlewamy do posiekanej kapusty i gotujemy kapustę aż stanie się miękka ( ok. 1/2-3/4 szklanki wody). Kaszę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Gdy wszystko się ugotuje, kapustę i kaszę odcedzamy i wrzucamy do miski razem z grzybami, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Jedno ciasto kładziemy na stole i dajemy farsz na wierzch łososia tak aby farsz nie wystawał po za łososia, solimy i pieprzymy łososia. W miseczce roztrzepujemy jajko i i smarujemy ciasto które wystaje. Drugie ciasto kładziemy na wierzch i dopasowujemy do farszu i łączymy z ciastem z dołu. Resztki ciasta odkrawamy i można z nich zrobić ozdobę na górze (kwiatki itp.). Całość smarujemy resztką jajka. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 min aż ciasto będzie złoto brązowe. Smacznego i Wesołych Świąt :)