smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Kulebiak z rybą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kulebiak to jedno z dań kuchni kresowej. Jest to pieróg z farszem mięsnym lub rybnym ryżem i warzywami.

Kulebiak z rybą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kulebiak z rybą

 

Sposób przygotowania:

Kulebiak z rybą
1.Filety opłukać i ugotować w bulionie.Wyjąć i odcedzić.Pokroić drobno rybę. 2. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i polać sokiem z cytryny. 3 Cebulę pokroić drobno w kostkę i wraz z pieczarkami podsmażyć na maśle do odparowania wody. 4 Jajka ugotować na twardo i drobno pokroić 5. Rybę , ugotowany ryż ,podsmażone pieczarki,ugotowane jajka dokładnie z sobą połączyć. Doprawić solą i pieprzem. 6. Jeden płat ciasta francuskiego rozłożyć na wyłożoną papierem blachę. Odciąć z długości ciasta pasek 5 cm , który wykorzystamy do dekoracji. Na cieście układamy farsz i przykrywamy drugim płatem ciasta dokładnie sklejając z wszystkich stron. Dekorujemy ciasto według własnego pomysłu. Smarujemy całość żółtkiem. 7. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 45 minut.
Kulebiak z rybą
Kulebiak po przekrojeniu