Szafran – najdroższa przyprawa świata

Szafran to luksusowa przyprawa o złotym kolorze i lekko gorzkawym, miodowym smaku. Cena za jeden kilogram tego składnika sięga nawet kilku tysięcy złotych, dlatego mówi się, że szafran jest najdroższą przyprawą na świecie. Pozyskuje się go z suszonych słupków kwiatowych szafranu uprawnego. Gatunek hoduje się głównie w Indiach, Turcji, Iranie i Hiszpanii. Przyprawa jest bardzo trudna w pozyskaniu (musi być zbierana ręcznie) i wytworzeniu, stąd jej wysoka cena.

Szafran: zastosowanie w kuchni

Szafran idealnie pasuje do dań kuchni azjatyckiej i orientalnej. Dodaje się go między innymi do sosu curry i indyjskiego pilaw. Jest też nieodłącznym składnikiem hiszpańskiej paelli. Przyprawa dobrze komponuje się z rybami i owocami morza. Warto wzbogacić jej smakiem także zupy, sosy, dania z makaronem i risotto. Szafran nadaje potrawom charakterystyczny złoty kolor, dzięki czemu dania stają się atrakcyjne także wizualnie.