superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Babka szafranowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babkę szafranową uwielbiam nie tylko za wyjątkowy smak ale i kolor, który nadaje jej najdroższa przyprawa świata - szafran.

Babka szafranowa

Składniki:

Babka szafranowa

 

  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki szafranu
  • polewa czekoladowa
  • posypka czekoldowa

Sposób przygotowania:

Babka szafranowa
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Masło ( o temperaturze pokojowej ) ucieramy w mikserze na małych obrotach dodając etapami cukier. Następnie dodajemy po 1 jajku nie przerywając mieszania. Do rondelka wlewamy mleko i wsypujemy szafran. Podgrzewamy i mieszamy, aż szafran się rozpuści.

Do masy wsypujemy 1/3 mąki i połowę mleka z szafranem mieszając nadal na małych obrotach. Gdy składniki dokładnie się wymieszają dodajemy resztę mleka i mąki.

Ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C około 50- 60 minut.

Studzimy na kratce i po wystudzeniu polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy posypką czekoladową.