Sposób przygotowania:
Babka szafranowa
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Masło ( o temperaturze pokojowej ) ucieramy w mikserze na małych obrotach dodając etapami cukier. Następnie dodajemy po 1 jajku nie przerywając mieszania. Do rondelka wlewamy mleko i wsypujemy szafran. Podgrzewamy i mieszamy, aż szafran się rozpuści.
Do masy wsypujemy 1/3 mąki i połowę mleka z szafranem mieszając nadal na małych obrotach. Gdy składniki dokładnie się wymieszają dodajemy resztę mleka i mąki.
Ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C około 50- 60 minut.
Studzimy na kratce i po wystudzeniu polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy posypką czekoladową.
Do masy wsypujemy 1/3 mąki i połowę mleka z szafranem mieszając nadal na małych obrotach. Gdy składniki dokładnie się wymieszają dodajemy resztę mleka i mąki.
Ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C około 50- 60 minut.
Studzimy na kratce i po wystudzeniu polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy posypką czekoladową.