jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 371]

Świeży grillowany pstrąg z szafranem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świeży pstrąg to dobra alternatywa na grilla, można rybę faszerować i przyprawiać ziołami lub pieprzem. Ja wzbogaciłam smak i dodałam szafranu do przyprawienia.

Świeży grillowany pstrąg z szafranem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Świeży grillowany pstrąg z szafranem

 

  • pstrąg świeży 1 większy
  • szafran nitki 1 szczypta
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • natka pietruszki 2-3 łyżki
  • sól ziołowa do smaku
  • masło 1 - 2 łyżek

Sposób przygotowania:

Świeży grillowany pstrąg z szafranem
Świeżego pstrąga opłukać i osuszyć, można poodcinać płetwy.

Przyprawić pieprzem cytrynowym, solą i polać oliwą z oliwek, skropić sokiem z cytryny i posypać szafranem.

A do środka rybki włożyć posiekaną natkę pietruszki i masło 1 łyżeczkę.

Przełożyć do lodówki na 20 -30 minut aby się zamarynowała rybka. Wyjętą z lodówki rybę ponacinać nożem po wierzchu z obu stron i ułożyć na patelnie grillowej.

Grillować do 7 minut z każdej strony, ja podałam z ziemniakami i kapustą do drugiego dania.
Świeży grillowany pstrąg z szafranem
Pstrąga umyć i osuszyć ,poobcinać płetwy,przyprawić i odstawić do lodówki
Świeży grillowany pstrąg z szafranem
w środku jest ułożona natka pietruszki i masło, wyjąć i grillować na patelni grillowej około 6-7 minut
Świeży grillowany pstrąg z szafranem
Ja podałam z ziemniakami i kapustką do obiadu