Sposób przygotowania:
Przepyszna babeczka łaciata na białkachWykonanie:
Do wysokiej misy wlewamy białka, ubijamy je na puch. Dodajemy ksylitol i ubijamy, aż będzie sztywna masa. Przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej.
Masło rozpuszczamy wcześniej i zostawiamy do ostudzenia i na końcu je dodajemy i mieszamy łopatką.
Do jednakowych miseczek przekładamy ciasto i do jednej dodajemy błonnik kakaowy, a do drugiej mąkę.
Formę sylikonową z kominem ( akurat taką wzięłam ) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Przekładamy ciasto raz jasne raz ciemne.
Pieczemy w 180 stopniach 45 minut ( polecam jednak sprawdzać patyczkiem czy to już)
Po upieczeniu i wystudzeniu robimy polewę.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy do niej śmietankę. Rozpuszczoną polewamy babkę i dekorujemy kuleczkami czekoladowymi.