zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2420]

Jabłkowo cytrynowe babeczki

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

babeczki na białkach z prażonymi jabłkami i cytryną

Jabłkowo cytrynowe babeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłkowo cytrynowe babeczki

 

  • 1 cytryna
  • 4 czubate łyżki jabłek prażonych
  • 3 białka z jajek kurzych
  • 3/4 szk mleka 3,2%
  • 125 g margaryny Kasia
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki cukru białego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Jabłkowo cytrynowe babeczki
W rondelku stopić margarynę i przestudzić. Cytrynę umyć, dociskając do blatu zrolować i wycisnąć z niej sok. Do jednej miski wsypać mąkę, oba cukry i proszek do pieczenia i wymieszać. Do drugiej wlać mleko, dodać białka ( użyłam rozmrożonych ), margarynę i sok i wymieszać. Teraz dodać jabłka prażone i znowu wymieszać a następnie wsypać suchą mieszankę i widelcem wymieszać masę. Blachę do muffinek wyłożyć foremkami silikonowymi i napełnić je ciastem ( mi wyszło 18 porcji ). Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut. Po upieczeniu babeczki wyjąć z foremek i po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Jabłkowo cytrynowe babeczki
w dwóch miskach przygotowac składniki na babeczki
Jabłkowo cytrynowe babeczki
potem je dodać razem i połączyć najlepiej widelcem
Jabłkowo cytrynowe babeczki
foremki napełnić surowym ciastem i upiec
Jabłkowo cytrynowe babeczki
upieczone i przestudzone babeczki posypać cukrem pudrem