julcia12437

julcia12437

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 155]

Przepyszne krokiety z kapustą i grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszne, chrupiące krokiety. Na pewno Ci posmakują :)

Przepyszne krokiety z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Przepyszne krokiety z kapustą i grzybami

 

  • Farsz:
  • 1/2 kg ugotowanej kapusty kiszonej
  • 1 mała cebulka
  • 2 szczypty soli
  • szczypta pieprzu
  • 35 dag pieczarek (drobno pokrojonych)
  • Naleśniki:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 jajko
  • 2 szczypty soli
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • Do obtoczenia naleśników :
  • 2 jajka
  • 1/2 talerza bułki tartej
  • + olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Przepyszne krokiety z kapustą i grzybami
Składniki na ok. 7 krokietów. :) Na początku kroimy cebulkę w małą kosteczkę aby nie była za gruba i duża. Później podsmażamy w rondelku drobno pokrojone pieczarki z cebulką, solą i pieprzem. Gdy już usmażymy, odcedzamy i bierzemy miseczkę dodajemy do niej wcześniej ugotowaną kapustę kiszoną i ugotowane pieczarki z cebulką i przyprawami. Mieszamy i farsz gotowy. Następnie bierzemy miskę i wsypujemy mąkę, jajko, sól, mleko i wodę. Wszystko razem mieszamy. Wyciągamy średnią patelnię i smażymy naleśniki. Gdy usmażymy naleśniki przekładamy je na talerz. Przygotowujemy trzy talerze. Na pierwszy talerz wlewamy jajka i ubijamy je widelcem, a na drugi wsypujemy bułkę tartą. Na trzeci talerz kładziemy naleśniki i nakładamy do nich farsz. Gdy nałożymy farsz do naleśników składamy je tak aby kształtem przypominały kwadraciki i obtaczamy jajkiem i bułką tartą. Tak przygotowane krokiety kładziemy na patelnię i smażymy na oleju z obu stron. Gotowe. Polecam podawać z barszczykiem do picia. Smacznego :)
Przepyszne krokiety z kapustą i grzybami
Pieczarki z cebulką, solą i pieprzem podsmażamy w rondelku.