kropellka

kropellka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Przetwory na zimę. Cukinia curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Cukinia curry jako pyszny dodatek do obiadów.

Przetwory na zimę. Cukinia curry Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Przetwory na zimę. Cukinia curry

 

  • 2,5 kg cukinii (1 duża cukinia)
  • 7 szkl wody
  • 1,5 szkl octu 10%
  • 1 szkl cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 czubata łyżka curry
  • 2 cebule ( 1 plaster na słoik)
  • liście selera (dwa liście na słoik)
  • gorczyca (nie więcej jak pół łyżeczki na słoik)
  • pieprz ziarnisty (kilka ziarenek na słoik)

 

Sposób przygotowania:

Przetwory na zimę. Cukinia curry
Z wody, octu, soli, cukru zagotowujemy wywar. Cukinię obieramy i kroimy w ok. 1 cm kosteczkę. W umyte słoiki na dno kładziemy 1 plaster cebuli, pół łyżeczki gorczycy i kilka ziaren pieprzu. Wkładamy pokrojoną w kostkę cukinię. Na górę wkładamy dwa listki selera. Zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy ok. 10 15 min.
Przetwory na zimę. Cukinia curry
Z wody, octu, soli, cukru zagotowujemy wywar. Cukinię obieramy i kroimy w kostkę
Przetwory na zimę. Cukinia curry
W umyte słoiki na dno kładziemy cebulę, gorczyce, pieprz, cukinię i liść selera
Przetwory na zimę. Cukinia curry
Zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy ok. 10 15 min.

Tagi:

cukinia