migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Książka Kucharska: Domowe przetwory z warzyw

Przetwory-ogóreczki konserwowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Nastał czas na przetwory z ogórków. Oprócz kiszonych oczywiście muszą być korniszonki. Nam jakoś ostatnio nie wchodziły więc w tamtym roku robiłam tylko sałatki ale myślę że w tym roku po takiej przerwie skosztujemy ze smakiem.

Przetwory-ogóreczki konserwowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Przetwory-ogóreczki konserwowe

 

  • ok 2,5 kg małych ogórków gruntowych
  • 3 marchewki
  • ząbki czosnku,1 listek laurowy,kawałek chrzanu, po kilka ziarenek pieprzu,ziela angielskiego i gorczycy

 

  • zalewa:
  • 1,5 l wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3 łyzki soli kamiennej
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Przetwory-ogóreczki konserwowe
Ogórki dokładnie umyć i osączyć, użyłam małych ogórków takich aby akurat mieściły się do pół litrowego słoiczka. Marchewki obrać i pokroić wzdłuż na paski. Ogórki ułożyć w słoiczkach. Do każdego słoiczka włożyć również kawałek marchewki i chrzanu, listek laurowy, 1-2 ząbki czosnku, gałązkę kopru i po kilka ziarenek pieprzu,gorczycy i ziela angielskiego. Składniki zalewy dokładnie wymieszać aby sól i cukier się rozpuściły. Zalewą zalać ogóreczki ułożone w słoikach. Słoiki dokładnie zakręcić i wstawić do garnka. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować ok 8-10 minut od zagotowania, aby ogóreczki tylko zmieniły kolor. Wyłączyć gaz i zostawić do wystudzenia. Z podanych składników wyszło mi 8 słoiczków 0,5 l. 
Przetwory-ogóreczki konserwowe
Etap 1 Ogórki ułożyc w słoikach z pozostałymi składnikami.