margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Ogórki konserwowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ogóreczki konserwowe na zimę tylko robione po swojemu.

Ogórki konserwowe

Składniki:

Ogórki konserwowe

 

  • 2- 3 kg drobnych ogórków
  • do słoików chrzan, koper, marchew
  • Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • gorczyca, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe
Ogórki dokładnie myjemy. Słoiki wyparzamy. Wkładamy ogórki do słoików wkładamy do każdego kawałeczki chrzanu i gałązki kopru (ja używam też suszonego i dodaję po szczypcie), kilka plasterków marchewki. Zalewa: 1 lir wody, 3/4 szklanki octu, 3 łyżki cukru, 1 łyżka soli. Do zalewy dodajemy po kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, kilka liści laurowych i łyżkę lub dwie gorczycy. Wszystko razem zagotowujemy, następnie rozlewamy do słoików tak aby w każdym znalazły się przyprawy. Zakręcamy słoiki pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie pasteryzujemy ok. 15 min. Smacznego.

Tagi:

ogórki