Gabi

Gabi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Przysmak serowo-makowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, żółtko i zagniatamy, dodajemy śmietanę...

Przysmak serowo-makowy

Składniki:

Przysmak serowo-makowy

 

  • Ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 5 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki śmietany
  • żółtko
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Masa serowa:
  • 35 dag mąki
  • 35 dag twarogu
  • 15 dag cukru
  • 10 dag masła
  • cukier waniliowy.
  • Masa makowa:
  • 20 dag maku
  • 10 dag cukru
  • 3 białka
  • 7 dag masła
  • Polewa czekoladowa
  • lukier do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Przysmak serowo-makowy
Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, żółtko i zagniatamy, dodajemy śmietanę i ponownie zagniatamy. Podpiekamy w temp 190 st. C ok 10 minut.Masa makowa: Opłukujemy mak, 2-krotnie mielimy, dodajemy cukier i mieszamy z roztopionym masłem. Mieszamy dodając ubite białka i ponownie mieszamy. Wykładamy na ciasto. Masa serowa: Ser trzemy z masłem, cukrem waniliowym i zwykłym oraz żółtkami. Dodajemy mąkę, mieszamy i łączymy z pianą z białek. Wykładamy na masę makową. Pieczemy w temp. 190 st. C ok. 40 minut. Ostudzone ciasto polewamy lukrem i zdobimy polewą.