Sposób przygotowania:
Przystawka kolacyjna z pęczakiem
Pęczak gotujemy w osolonej wodzie,najlepiej w/g przepisu na opakowaniu.Pamiętajmy jednak o proporcjach 1:2,ja gotowałam do wciągnięcia całego płynu przez kaszę.Odstawiamy pod przykryciem do napęcznienia i przestudzenia.Obieramy warzywa,solimy i dusimy na oleju,pod koniec dodajemy gruszkę,następnie parówkę pokrojoną w ukośne plastry.Gdy warzywa zmiękną,dodajemy pęczak i ketchup,mieszamy.Chwilę czekamy,by smaki się połączyły,wyłączamy gaz i posypujemy ziołami,mieszamy.Przygotujmy małe naczynia do podania przystawek,ja podałam w filiżankach.Nakładamy potrawę,przykrywamy plasterkiem sera i polewamy lekko ketchupem,zapiekamy do rozpuszczenia się sera,dekorujemy listkiem zielonej pietruszki.Smacznego.