jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pstrąg pieczony w papryce

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Papryka i pstrąg to pyszne połączenie. Do przygotowania tego dania możemy użyć papryki jednego koloru, ale myślę, że im kolorowiej na talerzu tym bardziej apetycznie:).

Pstrąg  pieczony w papryce

Składniki:

Pstrąg pieczony w papryce

SKŁADNIKI

  • 2 pstrągi,
  • 0,5 czerwonej papryki,
  • 0,5 żółtej papryki,
  • 0,5 zielonej papryki,
  • Mały pęczek natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Olej,
  • Sól, słodka papryka, pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Pstrąg pieczony w papryce

ETAP 1

Pstrąg  pieczony w papryce
umyte i osuszone ryby przyprawiamy

Ryby przepłukujemy i dokładnie osuszamy (najlepiej papierom ręcznikiem). Tak przygotowane oprószamy w środku i na wierzchu solą, pieprzem i słodką papryką

ETAP 2

Pstrąg  pieczony w papryce
warzywami wypełniamy środek ryby

Czosnki kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w paseczki. Do środka każdej ryby wkładamy mały pęczek pietruszki, kilka paseczków papryki i po pokrojonym ząbku czosnku.

ETAP 3

Pstrąg  pieczony w papryce
rybę i warzywa umieszczamy na blaszce

Tak przygotowane ryby przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wokół nich oraz na nie wykładamy pokrojoną paprykę. Całość skrapiamy olejem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ryby pieczemy około 35 minut w 180°C.