Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Pstrąg z piekarnika z pietruszką i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszna ryba pieczona w piekarniku- chrupiąca skórka, delikatne mięsko, smaki i zapach pietruszki i czosnku i odrobina słodyczy jaka zapewniło parę kropel kremu balsamico.

Pstrąg z piekarnika z pietruszką i czosnkiem

Składniki:

Pstrąg z piekarnika z pietruszką i czosnkiem

ryba

  • pstrąg - 2 szt,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • pietruszka - 1 pęczek,
  • krem balsamico - 8 kropel,
  • papryka ostra - 1 łyżeczka,
  • oliwa - 4 łyżki,
  • białe wino (najlepiej jabłkowe)- 150 ml,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Pstrąg z piekarnika z pietruszką i czosnkiem
Umyć ryby pod bieżącą wodą. Poczekać aż ociekną. Posiekać umytą pietruszkę. Pokroić w plasterki obrany czosnek. Ułożyć ryby w naczyniu żaroodpornym i obłożyć czosnkiem oraz pietruszką - nałożyć również do środka ryb. Do każdej z ryb do środka wlać także po 3-4 krople kremu balsamico.

Posolić ryby i posypać z wierzchu ostrą papryką. Podlać winem i każdą z ryb polać oliwą. Odstawić w chłodne miejsce na 15 minut a potem wstawić do nagrzanego do ok 150-160 stopni piekarnika i piec ok 35 minut.

Podawać na gorąco. Smacznego.   

Tagi:

pstrąg ryby