bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Pstrąg pieczony z czerwonym pieprzem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pstrągi pieczone z masłem czosnkowym i pieprzem czerwonym przygotowałam na obiad, wyszły smaczne i aromatyczne.

Pstrąg pieczony z czerwonym pieprzem

Składniki:

Pstrąg pieczony z czerwonym pieprzem

 

  • 2 oczyszczone pstrągi tęczowe
  • 2 łyżki ziaren czerwonego pieprzu
  • sól
  • 100 gram masła
  • 2 ząbki czosnku
  • pól pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Pstrąg pieczony z czerwonym pieprzem
Pieprz czerwony lekko rozgniatamy w moździerzu, nacieramy umyte i osuszone pstrągi, lekko oprószamy solą, wstawiamy na godzinę do lodówki.

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy do masła, lekko solimy i dokładnie mieszamy.

Pstrągi wyjmujemy z lodówki, do środka przekładamy masło z czosnkiem, wkładamy po kilka gałązek natki.

Pstrągi układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy resztą pieprzu czerwonego, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.