Sposób przygotowania:
Pstrąg z ciecierzycąETAP 1
Ryby dokładnie przepłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem do smaku. Gotowe odstawiamy do chłodu, a między czasie przygotowujemy nadzienie.
ETAP 2
NADZIENIE:
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomidory kroimy w cienkie paseczki. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski. Dodajemy do nich ciecierzycę oraz natkę pietruszki. Całość mieszamy i delikatnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
ETAP 3
Środki ryb delikatnie smarujemy olejem spod pomidorów, a następnie wypełniamy je przygotowanym farszem.
ETAP 4
Wierzch ryb nacinamy w kilku miejscach. W nacięcia wkładamy po słupku sera i paseczku pomidora. Ryby przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ich wierzch smarujemy olejem spod pomidorów i posypujemy natką pietruszki.
Ryby przekładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 30 minut w 180°C. Podajemy na ciepło.