Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Pstrąg z patelni

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

bardzo lubimy smażonego pstrąga z chrupiącą skórką

Pstrąg z patelni

Składniki:

Pstrąg z patelni

 

 

  • 2 pstrągi tęczowe po ok. 30-50 dkg każdy albo jeden duży
  • sok z dużej cytryny
  • 4-6 łyżek mąki pszennej
  • sól, pieprz mielony
  • do smażenia: masło klarowane albo olej

 

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg z patelni
Pstrągi należy dokładnie oczyścić - zakładam, że kupiliśmy wypatroszone. Usuwam skrzela i łuski, dokładnie myję. Odcinam też płetwy nożycami kuchennymi - oprócz płetwy grzbietowej. Pstrągi powinno się smażyć z głową, ale ponieważ mój był duży (80 dkg) i z łbem nie zmieściłby się na patelnię więc ją odcięłam i zużyłam do zupy.
Oczyszczonego pstrąga osuszam ręcznikami papierowymi, oprószam solą i pieprzem zarówno z wierzchu jak i od środka. Następnie skrapiam sokiem z cytryny o odkładam w chłodne miejsce na ok. 30-60 min.. Rozgrzewam dużą patelnię a na niej masło klarowane (ok.3-4 łyżek). Tuszkę ryby oprószam z wierzchu mąką, nadmiar otrzepuję. Rybę kładę na mocno rozgrzany tłuszcz i smażę ok. 5-10 min. aż dobrze się zrumieni. Następnie delikatnie przewracam na drugą stronę i przykrywam patelnie. Smażę rybę jeszcze ok. 10 min. - mniejsze okazy będą się smażyć krócej.
Kiedy ryba jest już dobrze zrumieniona i chcę sprawdzić czy jest usmażona w środku próbuję wyciągnąć płetwę grzbietową - jeśli wyjdzie bez oporu to ryba jest gotowa. Można też ostrym nożem naciąć rybę wzdłuż grzbietu i leciutko podważyć sprawdzając mięso.
Smażonego pstrąga podaję z ziemniakami. Do tego obowiązkowo cytryna, chrzan i przeważnie surówka z kapusty :-)

Tagi:

pstrąg