Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Pstrąg z koperkową Gremolatą :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Smakowity filet z pstrąga smażony na masełku .

Pstrąg z koperkową Gremolatą :

Składniki:

Pstrąg z koperkową Gremolatą :

 

  • 2 filety z pstrąga ( ze skórą )
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżeczki Gremolaty z koperkiem ( ,, Kombinacje z Gremolatą ")
  • 2 małe łyżeczki sosu Sambal Oelek
  • sok z 1 cytryny

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg z koperkową Gremolatą :
Filety ułożyć w pojemniku. Zalać sokiem z cytryny , posmarować 2 łyżeczkami Gremolaty i sosem Sambal Oelek .Zostawić 30 minut w lodówce .
Wyjąć z zalewy i obetrzeć ją .Osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym .
Na patelni rozgrzać olej z masłem .Filety oprószyć mąką ( nadmiar strząsnąć ).Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron .
Podawać z ziemniakami z wody obłożone pozostałą Gremolatą .
Przepis na Gremolatę podaję osobno -,,Kombinacje z Gremolatą "