Sposób przygotowania:
Bagietki pszenno-żytnie
Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy cukier, pokruszone drożdże, masło i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. Do zaczynu dodajemy wodę i przesianą mąkę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, odgazowujemy i kilkukrotnie składamy w kopertę. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy bagietki. W trakcie formowania obficie podsypujemy je mąką pszenną. Po uformowaniu bagietki skręcamy na całej długości, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Bagietki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Po włożeniu bagietek do piekarnika spryskujemy je wodą. Studzimy na kratce.


marietta