Bagietki pszenno-żytnie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Oto przepis na pyszne chrupiące domowe pieczywo. Z tej porcji można przygotować 2 większe lub 4 mniejsza bagietki.

Bagietki pszenno-żytnie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bagietki pszenno-żytnie

 

  • 250 g maki pszennej chlebowej
  • 250 g mąki żytniej chlebowej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru

 

Sposób przygotowania:

Bagietki pszenno-żytnie
Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy cukier, pokruszone drożdże, masło i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. Do zaczynu dodajemy wodę i przesianą mąkę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, odgazowujemy i kilkukrotnie składamy w kopertę. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy bagietki. W trakcie formowania obficie podsypujemy je mąką pszenną. Po uformowaniu bagietki skręcamy na całej długości, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Bagietki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Po włożeniu bagietek do piekarnika spryskujemy je wodą. Studzimy na kratce.
Bagietki pszenno-żytnie
Chrupiące bagietki pszenno-żytnie na drożdżach
Bagietki pszenno-żytnie
Chrupiące bagietki pszenno-żytnie na drożdżach

Tagi:

mak