akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Pszenne bagietki na zakwasie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Chrupiące, długie bagietki z mąki pszennej na zakwasie. Jedne z lepszych jakie jadłam :) Mojej rodzince również bardzo smakowały. Polecam!

Pszenne bagietki na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pszenne bagietki na zakwasie

 

  • 540 g. pszennego zakwasu
  • 680 g. mąki pszennej
  • 5 g drożdży suchych ( opcjonalnie- ja nie dodałam, ponieważ mój zakwas był bardzo aktywny)
  • 275 ml. wody letniej
  • 12 g. soli

Sposób przygotowania:

Pszenne bagietki na zakwasie
1. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, a następnie wyrobić za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 2 godziny). 2. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami, podzielić na 8 równych części i uformować z nich bagietki o długości około 40 cm. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30 minut). 3. Wyrośnięte bagietki naciąć kilkakrotnie ostrym nożem. Piec w 250st.C około 20 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na kratce. Smacznego!
Pszenne bagietki na zakwasie
Wyrastanie ciasta drożdżowego na bagietki.
Pszenne bagietki na zakwasie
Uformowane pszenne bagietki na zakwasie.
Pszenne bagietki na zakwasie
Pieczenie pszennych bagietek na zakwasie.
Pszenne bagietki na zakwasie
Studzenie pszennych bagietek na zakwasie.