Sposób przygotowania:
Pszenne bagietki na zakwasie
1. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, a następnie wyrobić za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 2 godziny). 2. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami, podzielić na 8 równych części i uformować z nich bagietki o długości około 40 cm. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30 minut). 3. Wyrośnięte bagietki naciąć kilkakrotnie ostrym nożem. Piec w 250st.C około 20 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na kratce. Smacznego!
![Pszenne bagietki na zakwasie Pszenne bagietki na zakwasie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pszenne-bagietki-na-zakwasie-332277.jpg)
![Pszenne bagietki na zakwasie Pszenne bagietki na zakwasie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pszenne-bagietki-na-zakwasie-332278.jpg)
![Pszenne bagietki na zakwasie Pszenne bagietki na zakwasie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pszenne-bagietki-na-zakwasie-332279.jpg)
![Pszenne bagietki na zakwasie Pszenne bagietki na zakwasie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pszenne-bagietki-na-zakwasie-332280.jpg)
marietta