SUPERPRZEPIS

Bagietki pszenne z sezamem

  • 2
  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Bagietki pszenne z sezamem Więcej zdjęć (5)

Przepyszne chrupiące a w środku mięciutkie bagietki pszenne. Córka zajadała na samo popijając mlekiem, więc muszą być dobre ;)

Składniki:

Bagietki pszenne z sezamem

 

 

Sposób przygotowania:

Bagietki pszenne z sezamem
Do misy robota wsypać mąkę i sól. Do kubka wlać ciepłą wodę, dodać cukier i drożdże i wymieszać do rozpuszczenia. Wlać rozczyn do misy, dodać rozpuszczone, ciepłe masło i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić na 4 równe części. Każdą z nich uformować w długi i cienki wałeczek. Ułożyć w formie na bagietki. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Następnie bagietki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do lekko naparowanego piekarnika nagrzanego do 210 stopni, piec około 30 minut. Wystudzić na kratce. 
Bagietki pszenne z sezamem
Do misy robota wsypać mąkę i sól. Do kubka wlać ciepłą wodę, dodać cukier i drożdże i wymieszać do rozpuszczenia. Wlać rozczyn do misy, dodać rozpuszczone, ciepłe masło i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejs
Bagietki pszenne z sezamem
Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić na 4 równe części.
Bagietki pszenne z sezamem
Każdą z nich uformować w długi i cienki wałeczek. Ułożyć w formie na bagietki. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Bagietki pszenne z sezamem
Następnie bagietki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do lekko naparowanego piekarnika nagrzanego do 210 stopni, piec około 30 minut.

Tagi:

jajko jajka