Sposób przygotowania:
Bagietki pszenne z sezamem
Do misy robota wsypać mąkę i sól. Do kubka wlać ciepłą wodę, dodać cukier i drożdże i wymieszać do rozpuszczenia. Wlać rozczyn do misy, dodać rozpuszczone, ciepłe masło i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić na 4 równe części. Każdą z nich uformować w długi i cienki wałeczek. Ułożyć w formie na bagietki. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Następnie bagietki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do lekko naparowanego piekarnika nagrzanego do 210 stopni, piec około 30 minut. Wystudzić na kratce.
reanja
Alex_M
dziękuję :)