zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb lniany - pszenny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Pyszny chleb pszenny ze złotym siemieniem lnianym a do niego masełko i mamy ucztę dla podniebienia. Chleb wyrastał w koszu do rozrostu i dlatego ma takie fajne okręgi.

Chleb lniany - pszenny Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb lniany - pszenny

 

  • 500 g mąki chlebowej typ 750
  • 1/2 szk złotego siemienia lnianego
  • 8 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • ok. 300 ml ciepłej wody
  • 5 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Chleb lniany - pszenny
Mąkę wymieszać z solą, drożdżami i cukrem oraz siemieniem w misce. Wodę wymieszać z olejem i mieszając suche składniki wlewać wodę. Mieszać drewnianą łyżką a potem gdy składniki się połączą wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia.

Potem koszt do rozrostu obsypać mąką i włożyć do niego ciasto wcześniej przez chwilkę ponownie wyrobionego aby cisto odgazować. Oprószyć mąką, zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie położyć na nie przycięty papier do pieczenia a potem położyć kratkę z wyposażenia piekarnika i odwrócić tak aby kosz znalazł się na górze. Delikatnie zdjąć kosz i wstawić kratkę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 30 minut ( na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą ).

Po upływie 30 minut zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 20 minut. Upieczony chleb wystudzić na kratce.  


Chleb lniany - pszenny
tak wygląda chleb po wyrośnięciu w koszu do rozrostu

Tagi:

pieczywo chleb