Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Sezamowe bułeczki na jogurcie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Pulchniutkie i długo świeże bułeczki pszenne, mocno sezamowe, na jogurcie, warto upiec na niedzielne śniadanie.

Sezamowe bułeczki na jogurcie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sezamowe bułeczki na jogurcie

 

Sposób przygotowania:

Sezamowe bułeczki na jogurcie
Do misy robota wlać wodę i dodać jogurt grecki, wsypać cukier i pokruszone drożdże, wymieszać. Następnie wlać oliwę, wymieszać. Wsypać mąkę, sól i sezam, zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.

Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę, krótko wyrobić, podzielić na 12 kawałków. Z każdego kawałka uformować bułeczkę, ułożyć na blasze do pieczenia (wyścielonej papierem). Przykryć ściereczką i odstawić do 30 minut do napuszenia.

Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem białym i czarnym.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 15-18 minut.
Sezamowe bułeczki na jogurcie
Cukier i drożdże wymieszać w wodzie z jogurtem.
Sezamowe bułeczki na jogurcie
następnie wlać dwie łyżki oliwy i wymieszać
Sezamowe bułeczki na jogurcie
wsypać mąkę, sól i biały sezam, zagnieśc ciasto
Sezamowe bułeczki na jogurcie
wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części i uformować bułki
Sezamowe bułeczki na jogurcie
wyrośnięte bułki posmarować jajkiem, posypać sezamem