Sposób przygotowania:
Sezamowe bułeczki na jogurcie
Do misy robota wlać wodę i dodać jogurt grecki, wsypać cukier i pokruszone drożdże, wymieszać. Następnie wlać oliwę, wymieszać. Wsypać mąkę, sól i sezam, zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę, krótko wyrobić, podzielić na 12 kawałków. Z każdego kawałka uformować bułeczkę, ułożyć na blasze do pieczenia (wyścielonej papierem). Przykryć ściereczką i odstawić do 30 minut do napuszenia.
Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem białym i czarnym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 15-18 minut.
Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę, krótko wyrobić, podzielić na 12 kawałków. Z każdego kawałka uformować bułeczkę, ułożyć na blasze do pieczenia (wyścielonej papierem). Przykryć ściereczką i odstawić do 30 minut do napuszenia.
Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem białym i czarnym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 15-18 minut.