Sposób przygotowania:
Bułki hamburgerowe z sezamemETAP 1:
Drożdże wymieszać z cukrem, a po chwili dodać łyżkę mąki i wlać ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciepłą wodę wlać do misy miksera, dodać przesianą mąkę i wyrośnięty rozczyn drożdżowy, roztrzepane jajka i mleko w proszku.
ETAP 2:
Wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego na wolnych obrotach.
Po chwili dodać sól oraz roztopione i przestudzone masło, zwiększyć obroty miksera i wyrabiać około 15 minut, aż ciasto będzie lśniące i elastyczne.
Miskę nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiać ręcznie.
ETAP 3:
Ciasto podzielić na 20 części, z każdej uformować bułkę.
ETAP 4:
Uformowane bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Blaszkę z bułkami nakryć ściereczką i odstawić do kolejnego wyrastania. Wyrośnięte posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem.
Blaszkę z bułkami wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 15 - 20 minut. Upieczone wyłożyć na kratkę kuchenną do wystygnięcia.
SylaUla