Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Pszenne bułeczki z ziarnami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ja zawsze lubię, w pieczywie jak coś chrupie i te bułeczki z tymi ziarnami i pestkami to to, co lubię. Bułki możemy podawać na śniadanie czy kolację z wędlinką lub serem.

Pszenne bułeczki z ziarnami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pszenne bułeczki z ziarnami

Rozczyn

Ciasto drożdżowe :

  • woda ciepła - 250 ml
  • olej - 3 łyżki
  • mleko - 5,5 łyżki
  • mąka pszenna - 4 szkl
  • cukier - 1 łyżka
  • sól 7,5 g

Dodatkowo

  • tłuszcz do formy
  • jajko do posmarowania bułeczek - 1 szt

Sposób przygotowania:

Pszenne bułeczki z ziarnami
Zaczyn: Drożdże pokruszyć do miski, dodać sól i ciepłą wodę dokładnie rozmieszać. Następnie dodać mąkę, wymieszać, przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.

Po tym czasie dodać do mąki rozczyn i pozostałe składniki, oprócz ziaren, zagnieść ciasto, wyrabiać kilka minut. Odstawić do wyrośnięcia, przykryte ciasto w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

Następnie jeszcze raz przez chwilę ugnieść ciasto i podzielić na części. Z każdej części uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć bułki na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami słonecznika i pestkami dyni.

Przykryć ściereczką odstawić na 25 minut do wyrośnięcia. Włożyć blachę z bułkami do nagrzanego do 180 stop, piec przez ok.20 minut.  


Pszenne bułeczki z ziarnami
Z przygotowanych składników zagnieciono ciasto drożdżowe
Pszenne bułeczki z ziarnami
Ciasto zostało wyjęte na stolnicę i podzielono na części
Pszenne bułeczki z ziarnami
Z ciasta uformowano bułeczki posmarowane zostały jajkiem i obsypane ziarnami
Pszenne bułeczki z ziarnami
Po wyrośnięciu bułki zostały włożone do piekarnika i upieczone