Sposób przygotowania:
Ziołowe bułeczki na zakwasie z ziarnami
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zakwas, cukier, sól, prażone ziarna z ziołami, wlewamy drożdże rozpuszczone w wodzie, mieszamy i zagniatamy ciasto.
Odstawiamy pod przykryciem, na godzinę żeby podwoiło swoją objętość. Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na osiem części, formujemy małe okrągłe bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy do wyrośnięcia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziarnami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 20 minut, studzimy na metalowej kratce.
Odstawiamy pod przykryciem, na godzinę żeby podwoiło swoją objętość. Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na osiem części, formujemy małe okrągłe bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy do wyrośnięcia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziarnami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 20 minut, studzimy na metalowej kratce.