jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Bułki pszenne z orzechami i owocami Goji

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Często piekę chleb na zakwasie. Jednak czasem warto zrobić odmianę i zjeść bułeczkę pszenną. Ponieważ bułeczki upieczone są z mąki uniwersalnej, więc wzbogaciłam ich smak i wartości odżywcze o orzechy i owoce Goji.

Bułki pszenne z orzechami i owocami Goji Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki pszenne z orzechami i owocami Goji

 

  • 800 g mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 400 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 35 g drożdży
  • pół szklanki posiekanych grubo orzechów
  • pół szklanki suszonych owoców Goji
  • mąka razowa 2000 do posypania bułek

Sposób przygotowania:

Bułki pszenne z orzechami i owocami Goji
Z cukru, drożdży, pół szklanki letniej wody i 2 łyżek mąki przygotuj zaczyn. Gdy zaczyn się wzburzy wlej go do misy, dodaj sól, mąkę i olej po czym wyrób gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj orzechy włoskie i owoce Goji. Odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość podziel ja na 12 części i uformuj bułeczki. Obtocz je w mące razowej, ułóż na blaszce wyłożonej papierem. Odstaw do ponownego wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Upiecz bułki na rumiany kolor.
Bułki pszenne z orzechami i owocami Goji
Gdy zaczyn się wzburzy wlej go do misy, dodaj sól, mąkę i olej po czym wyrób gładkie ciasto.
Bułki pszenne z orzechami i owocami Goji
Pod koniec wyrabiania dodaj orzechy włoskie i owoce Goji.
Bułki pszenne z orzechami i owocami Goji
Gdy ciasto podwoi objętość podziel ja na 12 części i uformuj bułeczki. Obtocz je w mące razowej, ułóż na blaszce wyłożonej papierem.
Bułki pszenne z orzechami i owocami Goji
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Upiecz bułki na rumiany kolor.