przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Najłatwiejszy pszenny chleb

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zwyczajny chleb na drożdżach, z pszennej mąki. Łatwy w wykonaniu, nawet debiutanci sobie poradzą!

Najłatwiejszy pszenny chleb

Składniki:

Najłatwiejszy pszenny chleb

 

  • 2.5 dag drożdży świeżych
  • 1 szklanka ciepłej (ale nie gorącej!) wody
  • 1/2 kg mąki - 3/4 części maki pszennej i 1/4 maki żytniej
  • 2 łyżki olej
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • olej do natłuszczenia blachy ( lub papier do pieczenia)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Najłatwiejszy pszenny chleb
Wodę wlewamy do dużej miski. Wrzucamy do niej poruszone drożdże oraz szczyptę cukru i 1/3 mąki. Mieszamy, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły "chodzić". Potrwa to ok. 20-30 min. Blaszkę do pieczenia smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli chcemy uzyskać prostokątny bochenek chleba musimy użyć blaszki keksowej o wymiarach ok. 26x8 cm, jeśli wolimy okrągły (chlebek nie traci kształtu) - zwykłej płaskiej blaszki, na której uformujemy dowolny kształt.. Do zaczynu dodajemy sól, olej i pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut-powinno przestać kleić się do ręki. Formujemy chleb i kładziemy go na przygotowanej wcześniej blaszce. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na pół godziny, aby wyrósł. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Chleb można posmarować go rozmąconym z odrobiną wody jajkiem i posypać makiem. Wyrośnięty chleb pieczemy ok. 10 minut. Po upływie tego czasu otwieramy piekarnik i np. za pomocą spryskiwacza do kwiatów, spryskujmy wnętrze piekarnika wodą . Zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze około pół godziny. Dobrze upieczony chleb powinien po stuknięciu w jego spód wydać głuchy odgłos. UWAGA: jeśli nie lubicie mocno przypieczonej skórki, można wierzch chleba przykryć w trakcie pieczenia aluminiową folią.