Sposób przygotowania:
Najłatwiejszy pszenny chleb
Wodę wlewamy do dużej miski. Wrzucamy do niej poruszone drożdże oraz szczyptę cukru i 1/3 mąki. Mieszamy, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły "chodzić". Potrwa to ok. 20-30 min. Blaszkę do pieczenia smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli chcemy uzyskać prostokątny bochenek chleba musimy użyć blaszki keksowej o wymiarach ok. 26x8 cm, jeśli wolimy okrągły (chlebek nie traci kształtu) - zwykłej płaskiej blaszki, na której uformujemy dowolny kształt.. Do zaczynu dodajemy sól, olej i pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut-powinno przestać kleić się do ręki. Formujemy chleb i kładziemy go na przygotowanej wcześniej blaszce. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na pół godziny, aby wyrósł. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Chleb można posmarować go rozmąconym z odrobiną wody jajkiem i posypać makiem. Wyrośnięty chleb pieczemy ok. 10 minut. Po upływie tego czasu otwieramy piekarnik i np. za pomocą spryskiwacza do kwiatów, spryskujmy wnętrze piekarnika wodą . Zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze około pół godziny. Dobrze upieczony chleb powinien po stuknięciu w jego spód wydać głuchy odgłos. UWAGA: jeśli nie lubicie mocno przypieczonej skórki, można wierzch chleba przykryć w trakcie pieczenia aluminiową folią.