anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Chleb pszenny razowy na zakwasie

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Bardzo smaczny chleb z dużą ilością żytniego zakwasu i dużą ilością mąki razowej. Skórkę ma cienką i chupiącą. Nadaje się do słodkich i wytrawnych dodatków.

Chleb pszenny razowy na zakwasie

Składniki:

Chleb pszenny razowy na zakwasie

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny razowy na zakwasie

ETAP 1:

Chleb pszenny razowy na zakwasie
Składniki ciasta wyrobić w mikserze z hakiem.

Wszystkie składniki ciasta oprócz soli krótko wymieszać, tyle aby składniki ciasta się połączyły. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić na pół godziny.

ETAP 2:

Chleb pszenny razowy na zakwasie
Wyrobione ciasto odstawić do wyrastania.

Dodać sól i starannie wyrobić ciasto. Ponownie miskę nakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania.

ETAP 3:

Chleb pszenny razowy na zakwasie
W trakcie wyrastania ciasto należy 3 razy składać.

Co godzinę ciasto należy składać, po trzecim składaniu należy uformować bochenek.

ETAP 4:

Chleb pszenny razowy na zakwasie
Ciasto chlebowe wyrasta w koszyku rozrostowym.

Przełożyć do koszyczka i odstawić do wyrośnięcia.

ETAP 5:

Chleb pszenny razowy na zakwasie

Wyrośnięty bochenek naciąć. Przełożyć na blachę i wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika. Na dno piekarnika wrzucić pół szklanki kostek lodu i piec 10 minut. Następnie wypuścić parę, obniżyć temperaturę do 210°C i piec 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 200°C i piec 20 minut.

Upieczony chleb przełożyć na kratkę kuchenną do wystygnięcia.


Tagi:

chleb pieczywo