Sposób przygotowania:
Chleb pszenny razowy na zakwasieETAP 1:

Wszystkie składniki ciasta oprócz soli krótko wymieszać, tyle aby składniki ciasta się połączyły. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić na pół godziny.
ETAP 2:

Dodać sól i starannie wyrobić ciasto. Ponownie miskę nakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania.
ETAP 3:

Co godzinę ciasto należy składać, po trzecim składaniu należy uformować bochenek.
ETAP 4:

Przełożyć do koszyczka i odstawić do wyrośnięcia.
ETAP 5:

Wyrośnięty bochenek naciąć. Przełożyć na blachę i wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika. Na dno piekarnika wrzucić pół szklanki kostek lodu i piec 10 minut. Następnie wypuścić parę, obniżyć temperaturę do 210°C i piec 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 200°C i piec 20 minut.
Upieczony chleb przełożyć na kratkę kuchenną do wystygnięcia.
misia5
anemon
Dziękuję i zapraszam Cę na pajdę świeżego chleba.
misia5
Nie kuś nie kuś :)
niezły kąsek
anemon
Masz rację, właśnie tak smakuje najlepiej. Kromka z masłem smakuje najlepiej. Dziękuję i polecam.