Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 813]

Kanapka z pulpecikami curry

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Pulpeciki z reguły je się na obiad, ale mogą być też znakomitą przekąską. Rewelacyjnie sprawdzają się też w kanapkach i taką wersją Wam dziś polecam :)

Kanapka z pulpecikami curry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kanapka z pulpecikami curry

 

  • Pulpeciki:
  • 500 gram mięsa mielonego wieprzowego lub indyczego
  • ½ łyżeczki pieprzu Cayenne
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz
  • Sos :
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki startego imbiru
  • ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki garam masala
  • ½ szklanki keczupu
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ szklanki domowego bulionu drobiowego lub wołowego
  • Sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • 2 bagietki
  • ½ opakowania rucoli
  • 4 plastry ulubionego sera żółtego

Sposób przygotowania:

Kanapka z pulpecikami curry
Pulpeciki : Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na złoty kolor na 1 łyżce oliwy. Studzimy. Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą, przestudzoną cebulę i dodajemy przyprawy tj. pieprz Cayenne, curry, pieprz i sól.

Mięso starannie wyrabiamy. Z wyrobionego mięsa odrywamy po kawałku mięsa i w wilgotnych dłoniach formujemy pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpeciki po 3-5 minut z każdej strony.

Sos: Na patelni na odrobinie oleju przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Kiedy cebula delikatnie się zeszkli na patelnie wsypujemy wszystkie przyprawy tj. imbir, pieprz Cayenne, garam masalę i curry i przesmażamy wszystko 1 minutę.

Do cebuli wlewamy keczup i bulion, dodajemy cukier i dusimy wszystko 15 minut. Po tym czasie sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy 1 minutę, wyłączamy.

Bagietkę kroimy na pół i każdą rozcinamy w poprzek grillujemy na patelni grillowej. Grillowaną bagietkę smarujemy delikatnie warstwą sosu, na nim układamy ser, rucoli, pulpety i wszytki polewamy jeszcze jedną porcją sosu, serwujemy od razu, smacznego ; )  
Kanapka z pulpecikami curry
Mięso łączymy z przyprawami, jajkiem i bułką
Kanapka z pulpecikami curry
Z wyrobionego mięsa formujemynie duże pulpeciki
Kanapka z pulpecikami curry
Pulpeciki smażymy na złoty kolor na patelni
Kanapka z pulpecikami curry
Podsmażoną cebulą łączymy z keczupem i przyprawami