Sposób przygotowania:
Cynamonowa chałka z cukrem perlistymETAP 1:
CIASTO: świeże drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, a gdy zrobią się płynne dodać 2 łyżki lekko podgrzanej śmietany i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięty rozczyn dodać do przesianej mąki. Dodać roztrzepane jajko, cukier oraz szczyptę soli. Wlać ciepłą śmietanę oraz roztopione masło. Ciasto wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego.
Wyrobione ciasto oprószyć mąką, a miskę przykryć folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
NADZIENIE: wszystkie składniki nadzienia dokładnie wymieszać do uzyskania konsystencji gęstej pasty.
ETAP 2:
WYKONANIE: wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiać ręcznie podsypując lekko mąką. Następnie rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 25x32 cm i posmarować nadzieniem. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku, a powstały rulon przeciąć wzdłuż na pół. Obie części rolady zwinąć jak linę i skleić końce.
ETAP 3:
Ciasto włożyć do wyścielonej papierem do pieczenia keksówki. Foremkę nakryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać cukrem perlistym. Foremkę wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 30 minut. Upieczoną chałkę wyłożyć na kratkę kuchenną do wystudzenia.