anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Cynamonowa chałka z cukrem perlistym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Miękka i puszysta chałka pachnąca pysznym kremem cynamonowym posypana cukrem perlistym. Świetnie smakuje z filiżanką herbaty lub szklanką mleka.

Cynamonowa chałka z cukrem perlistym

Składniki:

Cynamonowa chałka z cukrem perlistym

 

 

  • NADZIENIE:
  • mielony cynamon – 1,5 łyżki
  • żółtka – 2 szt.
  • miękkie masło – 70 g
  • cukier puder – 125 g

 

  • PONADTO:
  • żółtko – 1 szt.
  • mleko – 1 łyżka
  • cukier perlisty – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Cynamonowa chałka z cukrem perlistym

ETAP 1:

Cynamonowa chałka z cukrem perlistym
Składniki ciasta dokładnie wyrobić w mikserze.

CIASTO: świeże drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, a gdy zrobią się płynne dodać 2 łyżki lekko podgrzanej śmietany i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięty rozczyn dodać do przesianej mąki. Dodać roztrzepane jajko, cukier oraz szczyptę soli. Wlać ciepłą śmietanę oraz roztopione masło. Ciasto wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego.
Wyrobione ciasto oprószyć mąką, a miskę przykryć folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

NADZIENIE: wszystkie składniki nadzienia dokładnie wymieszać do uzyskania konsystencji gęstej pasty.

ETAP 2:

Cynamonowa chałka z cukrem perlistym
Ciesto drożdżowe przez chwilę wyrabiać ręcznie.

WYKONANIE: wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiać ręcznie podsypując lekko mąką. Następnie rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 25x32 cm i posmarować nadzieniem. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku, a powstały rulon przeciąć wzdłuż na pół. Obie części rolady zwinąć jak linę i skleić końce.

ETAP 3:

Cynamonowa chałka z cukrem perlistym
Upieczoną chałkę z cynamonem wystudzić przed krojeniem.

Ciasto włożyć do wyścielonej papierem do pieczenia keksówki. Foremkę nakryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać cukrem perlistym. Foremkę wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 30 minut. Upieczoną chałkę wyłożyć na kratkę kuchenną do wystudzenia.