Sposób przygotowania:
Krem ze świeżych pomidorów dla maluchów
Rozgrzać w garnku masło i oliwę, wrzucić pokrojonego w kosteczkę pora i mieszając podsmażyć go bez rumienienia. Dodać rozgniecione ząbki czosnku i jeszcze przez minutę smażyć. Dodać marchewkę pokrojoną na plasterki i świeży tymianek. Dusić pod przykryciem.
Świeże pomidory sparzyć wrzącą wodą i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki i rozdrobnić na mniejsze kawałki. Pomidory przełożyć do garnka, dodać cukier i całość dusić przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Do garnka wlać rosół z indyka, zagotować i dalej gotować na wolnym ogniu około 10 minut. Garnek z zupą zdjąć z ognia, lekko przestudzić usunąć gałązki tymianku i zmiksować blenderem. Zupę doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Jeśli jest taka potrzeba, to zupę podgrzać i podawać z ryżem i posiekaną natką pietruszki.
Świeże pomidory sparzyć wrzącą wodą i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki i rozdrobnić na mniejsze kawałki. Pomidory przełożyć do garnka, dodać cukier i całość dusić przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Do garnka wlać rosół z indyka, zagotować i dalej gotować na wolnym ogniu około 10 minut. Garnek z zupą zdjąć z ognia, lekko przestudzić usunąć gałązki tymianku i zmiksować blenderem. Zupę doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Jeśli jest taka potrzeba, to zupę podgrzać i podawać z ryżem i posiekaną natką pietruszki.